Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Υιοθετώντας την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και αποτιμώντας τις εξελίξεις, μετά την εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε την συνέχιση της αποχής των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια αποφάσισε:

1. Την δημόσια καταγγελία του ψηφισθέντος νόμου, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω νόμος: α) αντιβαίνει το Σύνταγμα και την Ευρωπαική δημόσια τάξη. β) αγνοεί την φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών και οδηγεί σε επαχθή, μη βιώσιμη, φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνσή τους, β) δεν κατοχυρώνει, ως έδει, αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γ) δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, δ) δεν θεμελιώθηκε σε αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση του επαχθούς ασφαλιστικού συστήματος.

2. Την άσκηση όλων των προβλεπόμενων ενδίκων βοηθημάτων και μέσων κατά των διοικητικών πράξεων, που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου, προβάλλοντας την αντισυνταγματικότητά του.

3. Την αποχή των εμμίσθων δικηγόρων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων,  κ.λπ.)

4. Με δεδομένη τη δημόσια εκπεφρασμένη δέσμευση του υπουργού Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την 8.5.2016,  σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν τους δικηγόρους-ελεύθερους επαγγελματίες, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζητεί την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση αυτών και συγκεκριμένα: α) την κατάργηση της υποχρέωσης των νέων ασφαλισμένων να επιστρέψουν τα ποσά των "εκπτώσεων" που τους παρέχονται για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης, β) τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής και γ) τη δυνατότητα επιστροφής (ή συμψηφισμού με τις εισφορές του επομένου έτους) των τυχόν επιπλέον καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.

5. Εξέφρασε την πολιτική αποδοκιμασία της προς τους βουλευτές δικηγόρους που υπερψήφισαν το ως άνω, κατάφωρα αντισυνταγματικό ασφαλιστικό-φορολογικό νόμο.



Κατόπιν τούτων η Ολομέλεια αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και τις 24 Μαΐου 2016.



Το πλαίσιο των αδειών αποφασίζεται να διαμορφωθεί ως εξής:

1. Παραγραφές – Προθεσμίες

2. Για τις ποινικές υποθέσεις:

i.   Αυτόφωρα (κρατούμενοι)

ii.  Κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης)

iii.  στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό.

3. Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών.

4. Συζήτηση ασφαλιστικών  μέτρων όπου έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή.

5. Καταθέσεις αγωγών και λοιπών ενδίκων βοηθημάτων καθώς και ενδίκων μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), συμπεριλαμβανομένων των υπερχρεωμένων, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ  ΚΠολΔ) και  εκτός των Διαταγών Πληρωμής.

6. Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)

7. Προσθήκες

8. Αντιρρήσεις (Διοικητικά)

9. Κλήσεις – Προσδιορισμοί

10. Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων (μόνο προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες)

  • Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου