Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα με ελεύθερη είσοδο

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η  Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Παρέχοντας τεχνογνωσία, τα μουσεία οφείλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.



Τιμώμενο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Για τον εφετινό εορτασμό το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενο Μουσείο να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00.

Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού θα πλαισιωθούν από συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις για το διάστημα από 16 έως 22 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι, εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά.

Παράλληλα, οι περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και  μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουν ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Σήμερα Τετάρτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου