Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Μαγνητάκια στο ψυγείο;Τι ξέρετε γι' αυτά;

Είναι σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν διαφόρων ειδών μαγνητάκια επάνω στο ψυγείο κάθε σπιτιού. Είτε πρόκειται για αναμνηστικά, είτε για διαφημιστικά, είτε και για μαγνητικά σημειωματάρια, σχεδόν κάθε σπίτι έχει ένα ψυγείο με πολλά μαγνητάκια επάνω του.   Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Princeton διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα που φυλάμε στο ψυγείο, όταν αυτό έχει πάνω του πάρα πολλά μαγνητάκια, είναι εν δυνάμει επικίνδυνα για την υγεία μας και αυτό εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους μαγνήτες.
Οι ερευνητές μελέτησαν για μήνες, 2 ομάδες ποντικών. Την μια ομάδα την τάιζαν με τρόφιμα που διατηρούσαν σε ένα ψυγείο δίχως διακοσμητικά μαγνητάκια και την άλλη την τάιζαν με τρόφιμα που διατηρούσαν σε ένα ψυγείο γεμάτο με διακοσμητικά μαγνητάκια στην πόρτα του. Εκείνο που τους τρόμαξε ήταν ότι μετά το τέλος της έρευνας οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ποντικοί που έτρωγαν τρόφιμα από το ψυγείο με τα μαγνητάκια, παρουσίασαν μέχρι και 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιον καρκινικό όγκο. Και αυτό γιατί τα φαγητά τους ουσιαστικά βομβαρδίζονταν από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των διακοσμητικών μαγνητών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μαγνήτες που έρχονται σε επαφή με μια ηλεκτρική συσκευή τείνουν να υπερπολλαπλασιάζουν την ακτινοβολία τους και το μαγνητικό τους πεδίο με αποτέλεσμα αυτή να διαπερνά την πόρτα του ψυγείου και να διαβρώνει τα φαγητά, ή εν πάση περιπτώσει να τα κάνει βλαβερά για την υγεία μας.   Πάντως υπάρχει και η αντίθετη επιστημονική άποψη που θέλει τα μαγνητάκια στο ψυγείο να είναι εντελώς ακίνδυνα για την υγεία μας.

Αφού:
- Οι μαγνήτες δεν παράγουν ακτινοβολία.
- Τα διακοσμητικά μαγνητάκια είναι μόνιμοι μαγνήτες με ασθενή μαγνητικά πεδία.
- Η δύναμη των μαγνητικών πεδίων μειώνεται πολύ γρήγορα με την απόσταση.
- Τα μαγνητικά πεδία δεν έχουν κάποια ορατή ή μόνιμη επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Η χρήση μεγάλου και ισχυρού μαγνήτη σε μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας (MRI) είναι εξαιρετικά ασφαλής.
- Τα ψυγεία χρησιμοποιούν μαγνήτες για να κρατήσουν τις πόρτες κλειστές και ηλεκτρικούς κινητήρες που έχουν μαγνήτες, για να δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αυτά είναι σίγουρα σε πιο κοντινή απόσταση με τα τρόφιμα, καθώς και ισχυρότερα από οποιοδήποτε διακοσμητικό μαγνήτη.
- Εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ,ECDC) δεν επιβεβαίωσε τα άρθρα αυτά που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες το πανεπιστήμιο Princeton δεν έχει στα αρχεία του, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι μετά το σάλο που ξέσπασε.

  • Από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου