Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Όλο και πιο δύσκολα τα κάνουν... Ανησυχούμε!

Ένα βήμα πιο κοντά σε πολλά από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης βρίσκονται κυβέρνηση και Θεσμοί μετά και τις μαραθώνιες επαφές της Τετάρτης. Η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης μέχρι και αργά το βράδυ, κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου στη συνεδρίαση του EuroWorking Group σήμερα, Πέμπτη, στην οποία κυβέρνηση και Θεσμοί θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης (σ.σ μετέχουν σύμβουλοι-στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) να διαπιστωθεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση και σύγκλιση σε όσο το δυνατό περισσότερα από τα ανοιχτά ζητήματα.
Το σίριαλ της παραμονής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, όπως φαίνεται θα συνεχιστεί καθώς οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το μεσημέρι, γεγονός το οποίο κρίνεται θετικό. Και αυτό γιατί θεωρείται ότι οι δανειστές παραμένουν στην Αθήνα καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει καταγραφεί πρόοδος, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται οριστική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις χθεσινές διαπραγματεύσεις έκλεισε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ υπήρξε προσέγγιση και στα αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά και στον μηχανισμό ο οποίος θα τα ενεργοποιεί.
Κυβερνητικός αξιωματούχος αμέσως μετά τις συναντήσεις τα ξημερώματα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «συνεχίστηκε η πρόοδος, κλείνουμε θέματα», και πρόσθεσε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στα «θετικά» μέτρα, μέτωπο στο οποίο όμως υπάρχουν μια-δυο διαφορές «αναφορικά με το πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις χθεσινές διαπραγματεύσεις εξετάστηκαν και τα εργασιακά, όπου, όπως είπε, «υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το ΔΝΤ». Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει κοινό τόπο στις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να επιχειρεί να μεταθέσει για αργότερα τις συζητήσεις, αφήνοντας εκτός της τεχνικής συμφωνίας τα εργασιακά.

«Έκλεισε» ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Με τη μέθοδο του επανυπολογισμού των προστίμων και των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες οι οποίες υπήρχαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο θέμα της μείωσης των παρακρατούμενων φόρων (του ΦΠΑ και το ΦΜΥ).
Σύμφωνα με πληροφορίες ο επανύπολογισμός των προστίμων και των προσαυξήσεων, θα μειώνεται ο τελική οφειλή, ξεπερνώντας έτσι την εμπλοκή που υπήρχε. Ωστόσο, αν και επετεύχθη συμφωνία επί της αρχής και επί του βασικού πλαισίου, απομένουν ακόμα λεπτομέρειες να συμφωνηθούν, ώστε να διαπιστωθεί και ποιες αλλαγές θα υπάρξουν σωστό σχέδιο νόμου που ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.


Διαρκείς επαφές και διασκέψεις

Ενδεικτικό των κρίσιμος συνομιλιών είναι το γεγονός ότι για αρκετές ώρες πριν τη συνάντηση οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες συνεδρίαζαν σε ξεχωριστές αίθουσες του Χίλτον. Αλλά και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων όταν ξεκίνησε η κοινή διαβούλευση, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές είχαν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωνε διαρκώς τον πρωθυπουργό, ενώ και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων είχαν επαφές με τους προϊσταμένους τους, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να διακόπτει τις συνομιλίες κάποια στιγμή για να κάνει τηλεδιάσκεψη από το δωμάτιο της με τον Πόλ Τόμσεν.

  • Από την http://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου