Κατά καιρούς έχουν
διατυπωθεί διάφοροι μύθοι για το βραδινό γεύμα και το ρόλο που μπορεί να παίξει
στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Στην πραγματικότητα, το
βραδινό αποτελεί ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας και η θέση του στο
καθημερινό διαιτολόγιο είναι εξίσου σημαντική με των υπολοίπων, παρέχοντας
ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του
οργανισμού.
Σε κάθε περίπτωση, είναι
προτιμότερο το βραδινό να περιλαμβάνει ελαφριές επιλογές, οι οποίες δε θα μας
«βαρύνουν» και δε θα προκαλέσουν αίσθημα δυσφορίας που μπορεί να επηρεάσει
αρνητικά την ποιότητα ύπνου. Επιπλέον, είναι σημαντικό το δείπνο να
καταναλώνεται τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο, ώστε να μεσολαβήσει το
απαραίτητο χρονικό διάστημα για την πέψη του.
Παρακάτω, θα βρείτε
μερικές ιδέες για ένα ελαφρύ, υγιεινό και θρεπτικό βραδινό γεύμα:
Σαλάτα εποχής: Επιλέξτε ωμά ή βραστά λαχανικά και μετατρέψτε τη σαλάτα σε πλήρες γεύμα,
προσθέτοντας μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως στήθος
κοτόπουλου, τόνο, αυγό ή τυρί χαμηλών λιπαρών. Συνοδεύστε με λίγο ψωμί,
φρυγανιές ή παξιμαδάκια και δώστε προσοχή στο προστιθέμενο ελαιόλαδο.
Ελαφριά ομελέτα: Προσθέστε λαχανικά της επιλογής σας και ψήστε τη στο φούρνο ή σε ένα
αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά της; σούπας, δημιουργώντας ένα χορταστικό
και ισορροπημένο γεύμα.
Τοστ/ αραβική πίτα/ τορτίγια: Χρησιμοποιήστε υλικά όπως τυρί χαμηλών λιπαρών,
τυρί κρέμα, τόνο, καπνιστό σολομό, ωμά η ψητά λαχανικά και αποφύγετε πλούσια σε
λίπος αλλαντικά και σως με βάση τη μαγιονέζα.
Σούπες λαχανικών: Επιλέξτε ποικιλία λαχανικών και αποφύγετε λιπαρές
ύλες όπως βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Μπορείτε να συνοδεύσετε τη σούπα σας με
ψωμί ή παξιμάδια δίνοντας ωστόσο προσοχή στην ποσότητα.
Σαλάτες ζυμαρικών ή οσπρίων με λαχανικά: Αξιοποιήστε όσπρια ή μακαρόνια που μπορεί να
έχουν περισσέψει για να φτιάξετε σαλάτες, συνδυάζοντάς τα με λαχανικά και
ελαφριά dressing με βάση το ελαιόλαδο ή το γιαούρτι. Δώστε προσοχή στο μέγεθος
της μερίδας, καθώς ειδικά στην περίπτωση των ζυμαρικών είναι εύκολο να
«ξεφύγουμε» θερμιδικά.
Γιαούρτι: Προτιμήστε γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και προσθέστε βρώμη,
δημητριακά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς.
- Από το http://medicalnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου