Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ακρόπολη που αγαπήσαμε, η Αθήνα που αγαπούμε


Ένα υπέροχο βίντεο για τον Παρθενώνα (Αρχαία Ελληνικά: Παρθενών). Πρόκειται για ένα ναό στην Ακρόπολη της Αθήνας, Ελλάδα, αφιερωμένος στην ελληνική θεά Αθηνά, τον οποίο ο λαός της Αθήνας θεωρείται παρθένο προστάτη τους. 
Η κατασκευή του άρχισε το 447 π.Χ., όταν η Αθηναϊκή Αυτοκρατορία ήταν στο απόγειο της δύναμής της. Ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ., αν και διακόσμηση του κτιρίου συνεχίστηκε μέχρι 432 π.Χ.. Είναι το πιο σημαντικό σωζόμενο κτίριο της Κλασική Ελλάδα, θεωρείται γενικά το ζενίθ του δωρικού ρυθμού .
Τα διακοσμητικά γλυπτά του θεωρούνται από τα υψηλά σημεία της ελληνικής τέχνης. Ο Παρθενώνας θεωρείται ως ένα διαρκές σύμβολο της Αρχαίας Ελλάδα, αθηναϊκή δημοκρατία και δυτικού πολιτισμού, και ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου.
Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού διεξάγει αυτή τη στιγμή ένα πρόγραμμα επιλεκτικής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης για τη διασφάλιση της σταθερότητας του μερικώς κατεστραμμένη δομή.
Η ίδια η Παρθενώνα θέση παλαιότερου ναού της Αθηνάς, που οι ιστορικοί αποκαλούν την προ-Παρθενώνα ή Παλαιότερα Παρθενώνα, που καταστράφηκε στην περσική εισβολή του 480 π.Χ.. Ο ναός είναι archaeoastronomically ευθυγραμμιστεί με τις Υάδες.  Ενώ ένα ιερό κτίριο αφιερωμένο στην προστάτιδα θεά της πόλης, ο Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται κυρίως ως θησαυροφυλάκιο.
Για έναν χρόνο, υπηρέτησε ως θησαυροφυλάκιο της Αθηναϊκής Συμμαχίας , η οποία αργότερα έγινε η Αθηναϊκή Ηγεμονία . 

Κατά την τελευταία δεκαετία του έκτου αιώνα μ.Χ., ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία .
Μετά την οθωμανική κατάκτηση, που μετατράπηκε σε τζαμί στις αρχές του 1460. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, ήτνα οθωμανική αποθήκη πυρομαχικών στο εσωτερικό του κτιρίου ήταν αναφλέγεται από βενετσιάνικο βομβαρδισμό.
Η προκύπτουσα έκρηξη κατέστρεψε σοβαρά τον Παρθενώνα και τα γλυπτά του. Από το 1800-1803, Ο Thomas Bruce, έβδομος κόμης του Έλγιν αφαίρεσε μερικά από τα σωζόμενα γλυπτά με την υποτιθέμενη άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Αυτά τα γλυπτά, τώρα γνωστή ως Ελγίνεια Μάρμαρα ή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πωλήθηκαν το 1816 στο βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο , όπου εμφανίζονται τώρα. Από το 1983 (με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη), η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.
  • Τα στοιχεία είναι από την Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου