Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ερώτηση της Καϊλή για την κατάσταση της ενημέρωσης στην Ελλάδα

Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της ενημέρωσης και του δημοσιογραφικού κόσμο στην Ελλάδα μετά το διαγωνισμό της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.
Η κα. Καϊλή, στην ερώτησή της, κάνει λόγο για «πρωτόγνωρες θεσμικές παρεκτροπές εν μέσω μιας σαρωτικής και άδικης φοροεπιδρομής», που «έχουν ξεπεράσει όχι μόνο την κοινή λογική και τις κόκκινες γραμμές, αλλά και θίγουν βασικές ευρωπαϊκές αρχές δημοκρατίας και ελευθερίας».
Παράλληλα μιλά για «φασιστικές συμπεριφορές» μελών της κυβέρνησης για «επίθεση σε χυδαίο ύφος ενός υπουργού εναντίον μιας γυναίκας» και «εκδικητικό και απαξιωτικό τόνο απάντησης του ιδίου του πρωθυπουργού σε μια δημοσιογράφο που ο ίδιος αφήνει άνεργη με απαράδεκτο λεξιλόγιο».

Ολόκληρη η ερώτηση της Εύας Καϊλή:
«Η συνταγματική εκτροπή που συμβαίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο θεσμών και ατομικών δικαιωμάτων και στο θέμα της αδειοδότησης των ΜΜΕ συμπυκνώνεται στη χαρακτηριστική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι “Το αυτονόητο δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η χθεσινή Σύνοδος, καταπατήθηκε απ΄ την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλλουν ή να αποκρύπτουν ό,τι νομίζουν”. Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου εκφράζει επίσημα τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει δικαίωμα να επιβάλλει σε δημοσιογράφους και ιδιωτικά κανάλια ακόμη και ποια γεγονότα θα προβάλλουν, με ποιον τρόπο και πώς θα τα αξιολογήσουν.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ απαξίωσε δημοσιογράφο σταθμού που δεν αδειοδοτήθηκε. Την ίδια αδιάφορη στάση φαίνεται ότι τηρεί η κυβέρνηση στο θέμα των δανείων των σταθμών που θα κλείσουν, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
α) Με πρόδηλη την απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας των ΜΜΕ και της ελεύθερης έκφρασης δημοσιογράφων σε επίπεδο ΕΕ, προτίθεται η Επιτροπή να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ή άλλη δράση, δεδομένου του κατεπείγοντος προβλήματος;
β) Πώς θα δράσει γρήγορα για την προστασία των εργαζομένων των σταθμών που θα κλείσουν τις επόμενες 80 ημέρες και των φορολογουμένων από την απώλεια των χρημάτων των δανείων των σταθμών που θα κλείσουν;».

  • Από το http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου