Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τροφές κατά των κρυολογημάτων και της γρίπης

«Ό,τι τρώμε είμαστε», αυτό λέει ένα γνωμικό, άρα είναι λογικό ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να βοηθήσει ώστε να μείνουμε υγιής.

Βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, είναι αυτά που κρατάνε το σώμα δυνατό και δίνουν τα «όπλα» στον οργανισμό για να αποκρούσει κάθε μικρόβιο και ιό.

Και όταν μιλάμε για τροφές δεν εννοούμε μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά. Αφού τα τρόφιμα από κάθε ομάδα μπορούν να βοηθήσουν ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού ενάντια σε κρυολογήματα και στη γρίπη. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από αυτά, καθώς σε κάθε κατηγορία υπάρχουν πολλές τροφές που βοηθάνε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.



Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώσεις που βοηθούν στη μείωση των επιβλαβών φλεγμονής του σώματος. Έτσι τα ωμέγα -3 λιπαρά μπορούν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα σε πολλές περιπτώσεις.



Πορτοκάλια

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι είναι γεμάτα βιταμίνη C. Έτσι πιείτε χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι έτοιμος, προσέξτε τι γράφει στην ετικέτα για την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, φάτε απλά ένα πορτοκάλι. Γιατί η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μπλοκάρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.



Όστρακα

Ο ψευδάργυρος, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο και αποτελεί ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έγινε που δημοσιεύτηκε το 2012 στην καναδική Medical Journal, υποστήριζε ότι όσοι λάμβαναν παστίλιες ψευδαργύρου μείωναν τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Όμως τα συμπληρώματα ψευδαργύρου εμπεριέχουν τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως ναυτία και πονοκεφάλους. Ο καλύτερος τρόπος λήψης αυτού του μεταλλικού στοιχείου μπορεί να είναι μέσω των τροφών. Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κρυολογήματος. Μία λύση για εκείνους που δεν θέλουν να τα φάνε ωμά είναι να τα συνοδεύσουν μαζί με τα ζυμαρικά τους.



Γκρέιπφρουτ

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, το γκρέιπφρουτ είναι και πορτοκάλι, ένα εξαιρετικό φρούτο για τη διατροφή μας. Περιέχει βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προσθέστε μισό γκρέιπφρουτ στο χυμό σας και θα σας βοηθήσει να παλέψετε το κρύο και να καθαρίσει το δέρμα σας.



Σκόρδο

Εκτός από βρικόλακες τι άλλο σκέπτεστε όταν βλέπετε ένα σκόρδο; Απολύτως τίποτε; Μάθετε λοιπόν ότι εκτός του ότι είναι ιδανικό κατά του καρκίνου, της υψηλής πίεσης και της χοληστερόλης, βοηθά επίσης στο κρυολόγημα. Μία πρόσφατη έρευνα 12 εβδομάδων έδειξε ότι το καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου μείωσε τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά 63%. Έτσι λοιπόν λιώστε μία σκελίδα σκόρδο και φάτε την ή βάλτε την στον αποχυμωτή μαζί με τα λαχανικά.



Τζίντζερ

Η πιπερόριζα μπορεί πολλές φορές να αγνοηθεί. Αλλά έχει πράγματι πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Δεν είναι βέβαια κάτι όμορφο μία ρίζα είναι, αλλά μπορείτε να τη προσθέσετε στη σούπα σας, σε χυμό ή τσάι για να καρπωθείτε τα οφέλη της και τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχετε πάντα στο σπίτι λίγο τσάι με τζίντζερ και λεμόνι.



Σπανάκι

Θυμάστε τι συμβαίνει με τον Ποπάι κάθε φορά που τρώει σπανάκι; Δυναμώνουν οι μύες του! Το σπανάκι όχι μόνο βοηθά να γίνουμε ποιο δυνατοί αλλά περιέχει φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Α, Β6, C και ίχνη άλλων θρεπτικών συστατικών. Όλα αυτά βοηθούν να παραμείνουμε δυνατοί και υγιείς μακριά από κρυολογήματα.



Γιαούρτι και κεφίρ

Όταν ακούμε για βακτήρια το μυαλό μας δεν πάει σε κάτι καλό. Αυτό όμως δεν συμβαίνει για τα βακτήρια που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, αφού τα προβιοτικά, που είναι βακτήρια, βοηθούν στην καλή λειτουργία των εντέρων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση προβιοτικών, είτε σε τρόφιμα ή ως συμπληρώματα διατροφής, μειώνει τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.



Μπλούμπερις

Τα βατόμουρα ή μύρτιλλα, είναι πολύ νόστιμα στις πίτες και τους χυμούς. Βοηθούν την όραση, τη μνήμη και την απώλεια βάρους. Επίσης βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες «διώχνοντας» την αρρώστια από το σώμα μας.



Αβοκάντο

Αυτή η super τροφή, έχει όλα τα οφέλη που χρειαζόμαστε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε την καθημερινή ποσότητα των υγιών λιπών, επειδή περιέχουν 23% λίπος. Έχει επίσης βιταμίνες Α και Κ. Μόνο θέλει λίγο προσοχή στην κατανάλωση γιατί περιέχει πολλές θερμίδες, έως 400 το κομμάτι!



Μέλι

Τίποτα δεν είναι γλυκό όταν είμαστε άρρωστοι. Αυτό είναι σωστό μέχρι να φτάσει το μέλι στο φλιτζάνι μας. Πολλά είδη τσαγιών, σιρόπια για το βήχα και καραμέλες περιλαμβάνουν μέλι στα συστατικά τους όχι μόνο για να μας δώσει γλυκιά γεύση, αλλά επειδή έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό αντιβηχικό. Πάρτε ½ κουταλιά όταν έχετε βήχα.



Πρωτεΐνη

Ίσως είναι κάτι καινούργιο για πολλούς αυτό. Συνήθως όταν δίνουμε συμβουλές για το κρυολόγημα αφορούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αλλά τρώγοντας άπαχο κρέας, ψάρι, αβγά και όσπρια δίνουμε στον οργανισμό μας τα αμινοξέα που χρειάζεται για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.



Λεμόνι

Τα λεμόνια είναι μία τεράστια βοήθεια. Δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε είδη οικιακού καθαρισμού και στα προϊόντα ομορφιάς. Συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γιατί περιέχουν βιταμίνη C και Β, φώσφορο, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Ο μέσος ενήλικας κρυολογεί κατά μέσο όρο τρεις φορές το χρόνο και κάθε κρυολόγημα διαρκεί περίπου εννέα μέρες και οι παραπάνω τροφές, είτε μόνες τους, είτε σε συνδυασμούς βοηθούν ώστε να μειωθούν οι φορές που αρρωσταίνουμε, αλλά και η διάρκεια των ημερών ασθένειας.

  • Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου