Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πιο ακριβό φέτος λόγω ΦΠΑ. Δοκιμάζουν σίγουρα τις αντοχές μας....

ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΥΨΗ – ΦΠΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ «ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ» ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και φέτος τα νοικοκυριά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ σε προϊόντα που «πρωταγωνιστούν» τις ημέρες των γιορτών.

Τη στιγμή που μισθοί και συντάξεις μειώνονται, η αγορά έχει καταρρεύσει, η ανεργία παραμένει στα ύψη, οι καταναλωτές θα πληρώσουν πιο ακριβό φέτος το τραπέζι σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2014.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (INEMY) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το τραπέζι κατά μέσο όρο θα στοιχίσει περί τα 147, 39 ευρώ, κατά τι ακριβότερο σε σχέση με τα 144, 76 που κόστιζε πέρυσι.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος της ΕΣΕΕ από τις 16 έως τις 21 Δεκεμβρίου, έδειξε ότι το κόστος θα είναι αυξημένο για τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η αύξηση των 2,63 ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ των γλυκισμάτων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα) από το 13% στο 23%.

Με βάση πάντα την έρευνα της ΕΣΕΕ, οι τιμές των κρεατικών παρουσίασαν αρνητική ετήσια μεταβολή, της τάξεως του 2,22% (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Πάντως αν κανείς επιλέξει να αγοράσει χοιρινό, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η τιμή του παρουσιάζει αύξηση 2.70%.

Την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή παρουσιάζει η τιμή του αρνιού (-4,62%), η οποία κυμαίνεται στα 6,2 ευρώ/κιλό, ακολουθούμενη από τη μικρότερη μείωση της τιμής της γαλοπούλας (-3,03)

Όπως αναφέρει η έρευνα, ανάμικτη είναι η τάση που παρατηρείται για τα προϊόντα σούπερ μάρκετ, καθώς ενώ για τα αναψυκτικά, τις μπίρες και τη φέτα σημειώνεται μία μείωση -3,03%, -6,56% και -2,07% αντίστοιχα.

Ακριβότερα εμφανίζονται τα κρασιά (24,59% το λευκό και 4,62% το κόκκινο) καθώς και η τιμή του ελαιόλαδου (14,81%).

Το κόστος αγοράς των φρούτων και των οπωροκηπευτικών κινείται σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (-0,92%).

Η τιμή της πατάτας καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (18,52%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του λάχανου (-16,28%) που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.

Στην κατηγορία γλυκά/εδέσματα η μεσοσταθμική άνοδος, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ από 13% στο 23% στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σημειώνεται πάντως ότι από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την αύξηση του ειδικού φόρου στο κρασί, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τις τιμές.

  • Πηγή: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου