Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

H Σούζαν Σάραντον στη Λέσβο κοντά στους πρόσφυγες. Δίπλα τους, αλληλέγγυα...

Με δάκρυα στα μάτια προϋπαντεί από το πρωί στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί, η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σαράντον. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι "κάποιοι άλλοι" και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε» δήλωσε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Σαράντον.
«Ως μάνα τριών παιδιών, συνέχισε στη δήλωση της, καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.
Η κ. Σαράντον χθες από την ώρα που έφτασε στη Λέσβο κινήθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή από την Εφταλού προς τη Σκάλα Συκαμνιάς και συζήτησε για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή.
Επίσης, επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ. Από το πρωί βρίσκεται στην ανατολική ακτή στην περιοχή του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης και «εκτός προγράμματος» χωρίς συνοδεία και συνεργάτες συμμετέχει στην υποδοχή λέμβων που φτάνουν εκεί γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερα η κ. Σαράντον συμμετέχει στην περίθαλψη παιδιών, αλλάζοντας τους ρούχα κάλτσες και παπούτσια που έχουν βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Μια πεντάχρονη Ιρακινή, η Σεμιχάν με τους γονείς της και τα δυο της μικρά αδέλφια κέρδισε όμως ανάμεσα στα άλλα παιδιά τη γνωστή ηθοποιό. Βρεγμένη στην κυριολεξία από το ταξίδι δέχθηκε τις φροντίδες της κ. Σαράντον η οποία ξέσπασε και έκλαψε με λυγμούς πότε έχοντας στην αγκαλιά της την Σεμιχάν και πότε στην αγκαλιά της μητέρας της. «Κουράγιο, θα τα καταφέρετε» είπε στους γονείς του μικρού κοριτσιού όταν αυτοί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που θα τους μετέφερε στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Σαράντον θα μείνει στη Λέσβο συνεχίζοντας να επιχειρεί μαζί με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδοχή και περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.
  • Από την ειδησεογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου