Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Η νέα κοροϊδία με το Ασφαλιστικό

Είναι δικαιολογημένο το άγχος τους. Όταν μια κυβέρνηση ανοίγει χωρίς λόγο θέματα όπως το Ασφαλιστικό, λογικό είναι τα μέλη της, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, να χάνουν τον ύπνο τους. Κι όταν λέω «χωρίς λόγο» το εννοώ. Αν οι κυβερνήτες μας σοβαρεύονταν και προχωρούσαν μία ή δύο ιδιωτικοποιήσεις ή αξιοποιούσαν τις προσφορές για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που εκκρεμούν εδώ και μήνες, τότε η αντιμετώπιση του προβλήματος θα είχε άνετα μετατεθεί για ευθετότερο χρόνο, όταν οι αντικειμενικές συνθήκες (ανάπτυξη αντί για ύφεση, μείωση ανεργίας κ.λπ.) θα επιτρέπουν ορθολογικότερες και δικαιότερες λύσεις.

Αλλά αυτά είναι δυστυχώς «ψιλά γράμματα» για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του, που χαμένοι μέσα στο λαβύρινθο των μνημονιακών δεσμεύσεων, των κωμικοτραγικών ιδεοληψιών και των συγγενικών, φιλικών και κομματικών «υποχρεώσεών» τους, πασχίζουν απεγνωσμένα να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα και να εμφανίσουν το προγραμματισμένο τσεκούρεμα των συντάξεων ως μεταρρύθμιση του συστήματος.

Η τελευταία «ιδέα» του Κατρούγκαλου έχει ως θύμα τα διαχρονικά κορόιδα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πολίτες. Οταν γίνει, λέει, ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, στους χαμηλοσυνταξιούχους θα αναγνωριστεί μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης απ’ όσο στους θεωρούμενους υψηλοσυνταξιούχους για να υπάρξει, ξαναλέει, κοινωνική δικαιοσύνη.

Φυσικά, το μόνο που θα υπάρξει μέσα από μια τέτοια πρακτική δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά μια αδίστακτη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων όσων με συνέπεια κατέβαλλαν επί 35 και 40 χρόνια αυξημένες εισφορές για να έχουν μια σύνταξη της προκοπής, αλλά τώρα θα πρέπει να υποταχθούν στα κέφια του κάθε Κατρούγκαλου και να υποστούν κι αυτή την περικοπή για χάρη, υποτίθεται, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανασφάλιστων.

Παλαβά πράγματα και προκλητική κοροϊδία. Αν θέλουν να προστατέψουν τους χαμηλοσυνταξιούχους, ας τους επιστρέψουν ένα μέρος των όσων τους έχουν περικοπεί. Κι αν θέλουν να κάνουν κοινωνική πολιτική με τους ανασφάλιστους, ας βρουν τρόπο να την κάνουν, αλλά όχι στις πλάτες όσων συστηματικά αυτοί και οι προκάτοχοί τους έχουν ξεζουμίσει εδώ και έξι χρόνια. Εχει παραγίνει, άλλωστε, το κακό. Φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Ξανά και ξανά. Αλλους τρόπους για να εξοικονομήσουν πόρους είναι τελείως ανίκανοι να σκεφτούν;

  • Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου, από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου