Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Δέκα ταινίες για να δούμε αυτές τις μέρες...

Εάν η διάθεση σας αυτές τις γιορτές, δεν χαρακτηρίζεται από ξέφρενα στοιχεία, αλλά αναζητά στοιχεία θαλπωρής και ζεστασιάς, μπορείτε να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας και χουχουλιάζοντας, να σκεφτείτε τις εναλλακτικές επιλογές που έχετε, για να περάσετε εξίσου, όμορφα στο σπίτι.
Ένα από τα σενάρια του πώς να περάσετε τις γιορτές, συντροφιά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα, είναι να βρείτε εκείνη τη χριστουγεννιάτικη ταινία, που θα καταφέρει να σας ταξιδέψει για λίγο, στο πνεύμα των εορτών. Οι “Cine- καμμένοι” μας έφτιαξαν ένα Top10 αγαπημένων χριστουγεννιάτικων ταινιών, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κάθε ταινία, για να απολαύσουμε λίγες ξέγνοιαστες ώρες χριστουγεννιάτικης χαλάρωσης.



10. Home Alone

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, όσες φορές και αν την έχουμε δει στην τηλεόραση αναμφίβολα, η ταινία “Μόνος στο σπίτι” σηματοδοτεί μία ολόκληρη κινηματογραφική εποχή, έχοντας μεγαλώσει γενιές και γενιές. Τα κινηματογραφικά τουλάχιστον, Χριστούγεννα κάθε χρονιάς συνδέονται με τις περιπέτειες του μικρού Κέβιν, οι οποίες ξεκινούν, όταν η πολυμελής οικογένειά του φεύγει για ταξίδι και τον ξεχνάει στο σπίτι. Σίγουρα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες κωμωδίες για τις γιορτές, ειδικά για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι, καθώς δεν έχουν προλάβει να δουν την ταινία πάνω από διακόσιες φορές, σίγουρα θα το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους.



9. Bad Santa

Ο Billy Bob Thornton κάνει κάθε Χριστούγεννα τον Άγιο Βασίλη σε εμπορικά κέντρα και το βράδυ των Χριστουγέννων κάνει ληστείες. Αντιπαθεί τα παιδιά, και μόνο Άγιο Βασίλη δεν θυμίζει η μορφή και η συμπεριφορά του. Είναι ίσως, η πιο ανατρεπτική και πρωτότυπη κωμωδία που έχει γυριστεί, με θέμα τον Άγιο Βασίλη, ενώ είναι αρκετά μακριά από το καθιερωμένο “σιροπιαστό” κλίμα των Χριστουγέννων.



8. Ο Άγιος Βασίλης μου

Παραμονή Χριστουγέννων και ο Scott Calvin (Tim Allen), χωρισμένος από τη γυναίκα του, περνάει το βράδυ με τον μικρό του γιο. Αργά τη νύχτα, ο πραγματικός Άγιος Βασίλης θα γλιστρήσει και θα πέσει από τη σκεπή. Για κάποιο περίεργο λόγο, εξαφανίζεται και στην αυλή του σπιτιού, μένει το κοστούμι του. Ο πατέρας, με την παρότρυνση του γιου του, παίρνει τη θέση του Άγιου Βασίλη και από εκεί, ξεκινούν όλες οι περιπέτειες. “Ο Άγιος Βασίλης μου” είναι από τις πλέον γνωστές και πιο προβεβλημένες ταινίες της εποχής και είναι ό,τι πρέπει για ένα ξέγνοιαστο διωράκι, χωρίς πολλές ανησυχίες.



7. Miracle on 34th Street (1947)

Ο Άγιος Βασίλης ενός πολυκαταστήματος απολύεται, λόγω μέθης και τη θέση του παίρνει εσπευσμένα, και (κατά τύχη), ο κύριος Κρις Κρινγκλ (Edmund Gwenn). Ο Κρις μοιάζει τρομακτικά πολύ στον Άγιο Βασίλη (εύσωμος, με κόκκινα μάγουλα και λευκή μακριά γενειάδα), και αγαπάει πολύ τα παιδιά. Μάταια όμως, προσπαθεί να αποδείξει στον κόσμο γύρω του, ότι είναι ο αληθινός Άγιος Βασίλης, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί προσωρινά στο ψυχιατρείο και μετέπειτα, να δικαστεί για τους ισχυρισμούς του. Χωρίς να το βάλει όμως, κάτω, το τέλος τον δικαιώνει. Αποτελεί μία από τις πλέον, εμπορικά και καλλιτεχνικά, επιτυχημένες ταινίες Χριστουγέννων, καθώς στην εποχή της έκανε πάταγο και απέσπασε το βραβείο β' ανδρικού ρόλου. Η ταινία είναι πιο ζαχαρωμένη και από τα γλυκά των γιορτών, ενδιαφέρουσα σε πολλά σημεία και πλούσια σε ανθρωπιστικά, αν και με απλοϊκό τρόπο, περασμένα μηνύματα.



6. Το τανγκό των Χριστουγέννων

Ο Στέφανος Καραμανίδης είναι ένας σκληρός υπολοχαγός στο στρατόπεδο του Έβρου, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μόνη του επιθυμία να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, την Ζωή, σύζυγο του Συνταγματάρχη του. Δεν ξέρει, όμως, να χορεύει και γι'αυτό θα ζητήσει κρυφά την βοήθεια ενός φαντάρου, η γνωριμία με τον οποίο θα είναι σύντομη, αλλά καταλυτική. Η ταινία ενδέχεται να εντυπωσιάσει περισσότερο, τους ρομαντικούς θεατές, αν και το εγχείρημα είναι προσεγμένο σε όλα σχεδόν, τα επίπεδά του. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, η μουσική και τα κοστούμια αποτελούν τα κυριότερα στοιχεία θαυμασμού.



5. Love Actually

Κεντρικό θέμα είναι οι δέκα διαφορετικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, με θέμα την αγάπη και τον έρωτα στο Λονδίνο, λίγο πριν τον ερχομό των Χριστουγέννων. Στο παιχνίδι της αγάπης συμμετέχουν πρωθυπουργοί, ροκ σταρ, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, συγγραφείς και αλλοδαποί, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη και ο έρωτας βρίσκονται παντού. Είναι μία από τις καλύτερες και "feel good" ταινίες από το 2000 και μετά. Αφάνταστα διασκεδαστική, ανεβάζει την ψυχολογία του θεατή, ενώ τα γνωστά πρόσωπα από τους σταρ που πρωταγωνιστούν, είναι αμέτρητα.



4. A Christmas Carol

Κατά την Βικτωριανή περίοδο στη Βρετανία, ζει ο Ebenezer Scrooge, ένας άνθρωπος που πέρασε τη ζωή του, δουλεύοντας σκληρά και μαζεύοντας χρήματα, τα οποία ποτέ δεν μοιράστηκε, καθώς μισεί τους ανθρώπους. Τρία πνεύματα θα του δώσουν την ευκαιρία να αλλάξει στάση ζωής. Η ταινία αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταφορές μυθιστορημάτων του Ντίκενς στη μεγάλη οθόνη, ενώ παράλληλα, αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα με εντυπωσιακά εφέ, και έναν Jim Carrey, εντελώς αγνώριστο.



3. The Holiday

Εν όψει Χριστουγέννων, δύο άγνωστες μεταξύ τους, γυναίκες αποφασίζουν να ανταλλάξουν τα σπίτια τους, μέσω του διαδικτύου, για να περάσουν τις διακοπές των γιορτών. Μία σειρά από απρόσμενα γεγονότα και ευχάριστες αλλαγές θα οδηγήσουν σε μία ολοκληρωτική αναθεώρηση της ζωής. Αν και τοποθετείται στην περίοδο των Χριστουγέννων, το "Holiday" εστιάζει περισσότερο, στον κύκλο των συναισθημάτων και τη δύναμη που κρύβει η θέληση και η αγάπη. Μία αρκετά "ζεστή" ταινία γι' αυτές τις γιορτές.



2. The Nightmare Before Christmas (1993)

Ο Jack Skellington είναι ο Βασιλιάς του Halloween. Εκεί, όλα κυλούν με επιτυχία κάθε χρονιά, για την προετοιμασία της γιορτής, όμως ο Jack αισθάνεται ότι κάτι του λείπει. Ακροβατώντας, ανάμεσα στην κατάθλιψη που του προκαλεί η ρουτίνα του Halloween και την περιέργεια για νέες ανακαλύψεις, βρίσκεται ξαφνικά στο χωριό του Άγιου Βασίλη. Ανακαλύπτοντας το κλίμα των Χριστουγέννων, αποφασίζει να μεταφέρει τις νέες ιδέες για γιορτή, πίσω στο Halloween. Η φρικώδης νοοτροπία των συμπολιτών του, όμως, (ανάμεσα στους οποίους, συμπεριλαμβάνονται βρικόλακες, μάγισσες και λυκάνθρωποι), σε συνδυασμό με την απαγωγή του Άγιου Βασίλη, θα μετατρέψουν την νεο-ανακαλυφθείσα από τον Jack, γιορτή σε πλήρη αποτυχία. Μία ταινία που πρέπει να δει ο κάθε σινεφίλ, που σέβεται τον εαυτό του, καθώς αποτελεί μία από τις πιο εκπληκτικές δημιουργίες του Tim Burton. Παρόλο που έχουν περάσει είκοσι χρόνια, τα εφέ και η αίσθηση του χιούμορ είναι δύο από τα όπλα της ταινίας, που παραμένουν αξεπέραστα.



1. It's a Wonderful Life (1946)

Ο Τζορτζ Μπέιλι (Τζέιμς Στιούαρτ) είναι ένας καλόκαρδος και συμπονετικός άνθρωπος που νοιάζεται τους συνανθρώπους του. Την παραμονή των Χριστουγέννων, όντας απογοητευμένος και πιεσμένος από οικονομικά χρέη, αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή του. Τότε, εμφανίζεται ο φύλακας άγγελος του για να δείξει στον Μπέιλι πόσο πολύτιμος μπορεί να είναι για τη ζωή πολλών ανθρώπων και ότι αξίζει περισσότερα απ΄ όσο ο ίδιος νομίζει. Η συγκεκριμένη ταινία είναι ίσως, η καλύτερη που έχει δημιουργηθεί και εναρμονίζεται πλήρως, στο μήνυμα των Χριστουγέννων. Ανεβάζει τη διάθεση και η επιτυχία στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό, στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των James Steward και Donna Reed. 

  • Πηγή: http://www.pathfinder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου