Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Πώς θα διακρίνετε τις ψευδείς ειδήσεις στο Facebook

Το Facebook φέρεται να έχει λάβει μέτρα για τον εντοπισμό ψεύτικων ειδήσεων, αλλά θεωρεί εξίσου σημαντικό την εκπαίδευση των χρηστών στο πώς να τις αποφεύγουν.
Η εταιρεία άρχισε να κυκλοφορεί μια προειδοποίηση στην κορυφή του News Feed που ονομάζει “Συμβουλές για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων.”
Η προειδοποίηση θα αρχίσει να εμφανίζεται προφανώς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών.
Αν κάνετε κλικ σε αυτή θα μεταφερθείτε σε μια σελίδα υποστήριξης του Facebook με πολύ χρήσιμες συμβουλές που βασίζονται στην κοινή λογική:
Να είστε επιφυλακτικοί με τους τίτλους: Οι ψευδείς ειδήσεις έχουν συχνά πιασάρικους τίτλους με κεφαλαία ή/και θαυμαστικά. Αν θεωρείτε ότι ο τίτλος ακούγεται απίστευτος κατά πάσα πιθανότητα είναι.
Κοιτάξτε προσεκτικά τη διεύθυνση URL: Ένα ψεύτικο ή ένα αληθοφανές URL μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ψευδών ειδήσεων. Πολλά ψευδή ειδησεογραφικά sites μιμούνται αυθεντικές πηγές ειδήσεων, κάνοντας μικρές αλλαγές στη διεύθυνση URL που χρησιμοποιούν. Μπορείτε να πάτε στο site και να συγκρίνουν το URL με τις αυθεντικές πηγές.
Ερευνήστε την πηγή: Βεβαιωθείτε ότι η ιστορία γράφεται από μια πηγή που εμπιστεύεστε. Αν η ιστορία προέρχεται από κάποια άγνωστη σελίδα, τσεκάρετε το «About» για να μάθετε περισσότερα.
Ελέγξτε για ασυνήθιστη μορφοποίηση: Πολλά ψευδή ειδησεογραφικά sites δημοσιεύουν άρθρα με ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Ερευνήστε προσεκτικά αν δείτε αυτά τα σημάδια.
Εξετάστε τις φωτογραφίες: Οι ψευδείς ειδήσεις περιέχουν εικόνες ή βίντεο που έχουν επεξεργαστεί. Μερικές φορές η φωτογραφία μπορεί να είναι αυθεντική, αλλά δεν γνωρίζετε από που προέρχεται και γιατί τραβήχτηκε. Μπορείτε να αναζητήσετε τη φωτογραφία στο Google για να εξακριβώσετε από πού προήλθε.
Ελέγξτε τις ημερομηνίες: Οι ψευδείς ειδήσεις ημερομηνίες που δεν έχουν νόημα, ή ένα γεγονός που έχει μεταβληθεί.
Ελέγξτε τα στοιχεία: Ελέγξτε τις πηγές του αρθρογράφου για να επιβεβαιώσσετε την ακρίβεια της είδησης. Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ή η αναφορά ανώνυμων εμπειρογνωμόνων μπορεί να υποδεικνύει μια ψεύτικη είδηση.
Αναζητήστε για άλλες τέτοιες ειδήσεις: Εάν δεν υπάρχει άλλη σελίδα που αναφέρει την ίδια ιστορία μπορεί το άρθρο να είναι ψεύτικο. Αν η ιστορία αναφέρεται από πολλές άλλες σελίδες που εμπιστεύεστε, είναι πιο πιθανό να είναι αληθινή.
Είναι η ιστορία κάπως αστεία; Μερικές φορές στις ψευδείς ειδήσεις είναι δύσκολο να διακριθεί αν κάνουν χιούμορ ή σάτιρα. Ελέγξτε αν η πηγή είναι γνωστή για άρθρα παρωδίες, και εάν τα στοιχεία και ο τόνος της ιστορίας δείχνουν ότι δημοσιεύτηκε μόνο για διασκέδαση.
Μερικές ιστορίες είναι σκόπιμα ψευδείς: Σκεφτείτε κριτικά για τις ιστορίες που διαβάζετε.

  • Από το https://secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου