Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Πύρρειος νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα

«Σουλτάνο» έκανε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 51,4% των πολιτών της χώρας, σε ένα  δημοψήφισμα που -όπως άλλωστε αναμενόταν- κρίθηκε στην «τρίχα». Με την αντιπολίτευση να μιλάει ανοιχτά για νοθεία και τον Ερντογάν να χάνει σημαντικά προπύργια, η ολοκλήρωση της εκλογικής αυτής διαδικασίας αφήνει σαφώς αποδυναμωμένο τον «σουλτάνο».
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων,  το στρατόπεδο του «όχι» συγκέντρωσε 48,6%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε – και ήλπιζε- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Όπως δείχνουν τα ανεπίσημα στοιχεία, το «ναι» συγκέντρωσε 1,2 εκατ. ψήφους περισσότερες από το «όχι».
Παρότι ο «σουλτάνος» προέβλεπε νίκη 55% τις περασμένες ημέρες, στις πρώτες δηλώσεις του προς τους στενούς του συνεργάτες εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Έσπευσε να ισχυριστεί, μάλιστα, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ξεκάθαρο».
Λίγη ώρα αργότερα, σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός, ευχαριστούσε τον τουρκικό λαό  που έσπευσε να ψηφίσει και έκανε λόγο για μια «ιστορική απόφαση».
Ευχήθηκε δε, το δημοψήφισμα αυτό να βγει σε «καλό της χώρας». Σε δηλώσεις του ενώπιον υποστηρικτών του, όμως, δήλωσε εμφατικά ότι σκοπεύει να ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα – ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Ευρώπης.

Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ευθέως αμφισβήτησε τη νομιμότητα του σημερινού δημοψηφίσματος η αντιπολίτευση, με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος να αντιδρούν έντονα στην απόφαση τις εκλογικές επιτροπής να αποδεχτεί ως έγκυρα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του CHP , Κεμάλ Κιλιντζτάρογλου κατηγόρησε την εκλογική επιτροπή ότι με την απόφασή της, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο στη νοθεία.

  • Από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου