Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Προετοιμασία εορτασμού του Πάσχα

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του εορτασμού του Πάσχα, πραγματοποιούμε αγορές τόσο για τρόφιμα όσο και για δώρα. Για το λόγο αυτό, φροντίζουμε:

• Τον προϋπολογισμό και την καταγραφή των προϊόντων

• Αποφεύγουμε τις άσκοπες αγορές

• Συγκρίνουμε τις τιμές πριν από οποιαδήποτε αγορά προς αποφυγή αισχροκερδών πρακτικών

• Πραγματοποιούμε αγορές τροφίμων από πιστοποιημένους παραγωγούς και όχι από πλανόδιους για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων

• Ελέγχουμε ώστε, ο χώρος που διατίθενται τα τρόφιμα να πληροί τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας

• Οι λαμπάδες που απευθύνονται στα μικρά παιδιά και συνοδεύονται από παιχνίδια να αναγράφουν την ηλικία των παιδιών για τα οποία είναι κατάλληλα


Μεγάλη Παρασκευή

Πλησιάζοντας το τέλος της εβδομάδας, συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε τον τόπο καταγωγής μας ή να οργανώνουμε εκδρομές ενόψει των γιορτών.



Όταν οδηγούμε:

• Δεν παραλείπουμε να φοράμε ζώνη ασφαλείας και φροντίζουμε ώστε τα μικρά παιδιά να κάθονται στα πίσω καθίσματα και σε ειδικά καθίσματα ανάλογα με την ηλικία τους

• Ασφαλίζουμε με την εκκίνηση όλες τις πόρτες του οχήματος και σταθμεύουμε μόνο σε ασφαλές μέρος

• Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ και αποφεύγουμε τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης



Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο σημαίνει το τέλος της Σαρακοστής. Οφείλουμε ως καταναλωτές να δείξουμε προσοχή στο βραδινό δείπνο καθώς παραμελούμε τις διατροφικές μας συνήθειες με την κατανάλωση της παραδοσιακής μαγειρίτσας και των βαμμένων αυγών.

• Παρατηρούμε τα αυγά που θα αγοράσουμε να έχουν πάνω στη συσκευασία τους ημερομηνία ωοτοκίας και λήξης

• Αποφεύγουμε την αγορά αυγών που το κέλυφος τους είναι σπασμένο ή ραγισμένο, καθώς, επίσης και την πλύση τους. Τα αυγά διατηρούνται σε δροσερό μέρος μακριά από άλλα τρόφιμα

• Προσέχουμε, οι βαφές αυγών να εμπεριέχουν οδηγίες χρήσης και στα ελληνικά και διατηρούμε τα βρασμένα αυγά πάντα στο ψυγείο

• Αποφεύγουμε την κατανάλωση αυγών που η βαφή έχει διεισδύσει στο εσωτερικό τους και προτιμούμε τις φυσικές βαφές αυγών

• Τα εντόσθια που θα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρίτσα πρέπει να είναι καλά πλυμένα και να μην αγοράζονται αν είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον

• Σε περίπτωση που τα εντόσθια για τη μαγειρίτσα είναι κατεψυγμένα είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης

• Στην εκκλησία τηρούμε αποστάσεις και προσέχουμε τις λαμπάδες που μπορεί να είναι κατασκευασμένες από εύφλεκτα υλικά ή που το κερί τους έχει λιώσει

• Κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις από το χώρο που πραγματοποιείται η ρίψη βεγγαλικών και δεν παρακινούμε τη χρήση τους από ανήλικα παιδιά

Κυριακή του Πάσχα



Το παραδοσιακό Πασχαλινό Τραπέζι αποτελείται κυρίως από ψητά κρεατικά και συνοδεύεται από την κατανάλωση σοκολατένιων αυγών.



• Προσοχή στα κάρβουνα και τις ψησταριές κατά την διάρκεια ψησίματος για την αποφυγή εγκαυμάτων και πρόκλησης πυρκαγιών

• Κατά τη διάρκεια αναζήτησης κρέατος πρέπει να ελέγχεται η σφραγίδα του υγειονομικού ελέγχου που θα πιστοποιεί πως έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να φαίνεται η χώρα και ο τόπος προέλευσής του

• Η διάθεση κρέατος από τους παραγωγούς πραγματοποιείται μέσα σε ψυγεία συγκεκριμένης θερμοκρασίας και όχι εκτεθειμένο στα μικρόβια

• Οι σοκολάτες πρέπει να διατηρούνται σε δροσερά μέρη και να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης τους

• Τα σοκολατένια αυγά μπορεί να περιέχουν μικρά παιχνίδια τα οποία πρέπει να ελέγχονται για την καταλληλότητα της χρήσης τους ανάλογα με την ηλικία των παιδιών

Οι γιορτινές αυτές ημέρες δεν πρέπει να συνοδεύονται από ακρότητες συμπεριφοράς, διατροφής και κατανάλωσης αλκοόλ. Η σωστή επιλογή τροφίμων και η προσεκτική στάση την περίοδο αυτή, θα διασφαλίσει χαρούμενες γιορτές και θα κρατήσει αναλλοίωτες τις αναμνήσεις των ημερών.

  • Η ΈΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου