Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πυρά κατά ασφαλιστικού, φορολογικού νομοσχεδίου

Κριτική στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο ασκούν οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι περισσότεροι από τους 22 φορείς ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης είπε ότι «δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο» το νομοσχέδιο επειδή «τα παίρνει από τους μεσαίους και τα δίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους». Υποστήριξε ότι θα δοθούν μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερες συντάξεις μέσω του μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης 20%-40%.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι «επιτείνεται η φτωχοποίηση των συνταξιούχων», ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση απασχόλησης και πάταξη φοροδιαφυγής.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο «επιτυγχάνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε φορά που έρχομαι στη Βουλή αισθάνομαι πολίτης Β κατηγορίας».
«Οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής εκτίμησε ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φτάνει το 37,95% των εισοδημάτων τους.
Στο θέμα της κατάργησης του αγγελιόσημου αναφέρθηκαν οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος. Ο κ. Κουμπιάς ζήτησε την διατήρηση του ΕΤΑΠ=-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου αυτοτελούς ταμείου και την διατήρηση του αγγελιόσημου με την επέκτασή του και στα διαδικτυακά ΜΜΕ.
Η ανεξαρτησία των ασφαλιστικών Ταμείων των δημοσιογράφων σημαίνει και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει «ευθεία ασφάλιση» με την ΕΣΗΕΑ και έτσι, μέσω του κώδικα δεοντολογίας της, κατοχυρώνεται και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων.
Για «προκλητικό διαχωρισμό» των ελευθέρων επαγγελματιών από τους υπόλοιπους εργαζόμενους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης υποστήριξε ότι «σαρώνεται ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Την απόδοση της εθνικής σύνταξης στα άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης, εφόσον έχουν ποσοστό αναπληρίας πάνω από 50%, πρότεινε ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).
Μαζική έξοδο ιατρών από την Ελλάδα, προέβλεψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, εκτιμώντας ΄τοι τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν 15.000 επιστήμονες.
Την αυτονόμηση του Ταμείου των Μηχανικών ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός λέγοντας «θέλουμε να μας αφήσετε μόνους μας».

  • Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου