Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Ανάσταση (Risen), με τον Joseph FiennesΗ Feelgood παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τη 1 Μαΐου 2016 την ταινία Ανάσταση (Risen) σε σκηνοθεσία του Kevin Reynolds, με τον Joseph Fiennes.«Αφού, λοιπόν, πέρασε το σάββατο,+ η Μαρία η Μαγδαληνή+ και η Μαρία, η μητέρα του Ιακώβου, και η Σαλώμη αγόρασαν μυρωδικά για να έρθουν και να τον αλείψουν.+ 2 Και πολύ νωρίς την πρώτη ημέρα+ της εβδομάδας, ήρθαν στο μνημείο, αφού ανέτειλε ο ήλιος.+ 3 Και έλεγαν η μία στην άλλη: «Ποιος θα μας κυλήσει την πέτρα από την πόρτα του μνημείου;» 4 Αλλά όταν σήκωσαν τα μάτια τους, είδαν ότι η πέτρα είχε κυλιστεί, μολονότι ήταν πολύ μεγάλη.+ 5 Όταν μπήκαν μέσα στο μνημείο, είδαν έναν νεαρό άντρα να κάθεται στη δεξιά πλευρά ντυμένος με λευκή στολή, και σάστισαν.+ 6 Εκείνος τους είπε: «Μη σαστίζετε. Ψάχνετε τον Ιησού τον Ναζωραίο, που κρεμάστηκε στο ξύλο.+ Εγέρθηκε,+ δεν είναι εδώ. Να το μέρος όπου τον έβαλαν.+ 7 Αλλά πηγαίνετε, πείτε στους μαθητές του και στον Πέτρο: “Πηγαίνει πριν από εσάς στη Γαλιλαία·+ εκεί θα τον δείτε, όπως σας είπε”».+ 8 Αυτές, λοιπόν, όταν βγήκαν έξω, έφυγαν από το μνημείο, γιατί τις είχε καταλάβει τρόμος και δυνατή συγκίνηση. Και δεν είπαν σε κανέναν τίποτα, γιατί φοβούνταν.». Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, Κεφ. 16:1-8.


Στην ταινία Risen o σκηνοθέτης Kevin Reynolds (Ο Κόμης Μόντε Κρίστο, Ρομπέν των Δασών) εξετάζει από τη δική του οπτική τα γεγονότα που προηγήθηκαν και αυτά που ακολούθησαν μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι: Joseph Fiennes (Ερωτευμένος Σαίξπηρ), Tom Felton (Χάρι Πότερ), και Cliff Curtis (Ημέρα Εκπαίδευσης). Η ταινία ξεχωρίζει για την ανατρεπτική της οπτική, καθώς αντιμετωπίζει την πασίγνωστη ιστορία της Ανάστασης ως ένα μυστήριο, το οποίο καλείται να λύσει ένας καχύποπτος Ρωμαίος στρατιώτης.Σύνοψη

Ο Κλάβιος, ενός πανίσχυρος Ρωμαίος στρατιωτικός (Joseph Fiennes) και ο Λούκιος (Tom Felton), ο υπασπιστής του, έχουν επιφορτιστεί από τον Πόντιο Πιλάτο με το καθήκον να ανακαλύψουν τι απέγινε το σώμα του Χριστού (Cliff Curtis) μετά τη σταύρωση και ταφή του. Το σώμα πρέπει να βρεθεί επειγόντως, ώστε να σταματήσουν οι φήμες περί Ανάστασης και επικείμενου ερχομού του Μεσσία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία για αιματηρές εξεγέρσεις στην Ιερουσαλήμ.

Διάρκεια: 108’Η πιο γνωστή ιστορία του κόσμου μέσα από μια άγνωστη ματιά

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, οπότε σκέφτηκα να κάνω μια ταινία για την ανάσταση του Ιησού σαν ταινία μυστηρίου» λέει ο σκηνοθέτης Kevin Reynolds. «Ήθελα να κάνω μια μεγάλη και επική ταινία, μέσα από την οπτική ενός και μόνο χαρακτήρα» συνεχίζει ο σκηνοθέτης.

Έτσι στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται ο Joseph Fiennes ως Κλάβιος. «Όταν διάβασα το σενάριο, έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι μια βιβλική ιστορία γίνεται ιστορία μυστηρίου» επισημαίνει ο Fiennes. «Γυρνούσα τις σελίδες χωρίς να ξέρω τι θα γίνει στο τέλος, γιατί αν το δεις με φρέσκια ματιά, τότε η ανάσταση του Ιησού είναι το μεγαλύτερο μυστήριο από όλα».

Η προοπτική να υποδυθεί τη δραματική μετατροπή του Κλάβιου μέσα σε μερικές κοσμοϊστορικές μέρες ήταν ακαταμάχητη για τον ηθοποιό. «Όταν πρωτοσυναντάμε τον Κλάβιο στην αρχή της ταινίας, είναι ένας σχολαστικός, φιλόδοξος αξιωματικός που πέρασε 25 χρόνια στην υπηρεσία του ρωμαϊκού στρατού, οπότε είναι ιδιαίτερα προσκολλημένος σε έναν τρόπο σκέψης» επισημαίνει ο ηθοποιός . «Στη συνέχεια, μετά από τις περιπέτειες του, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου συνειδητοποιεί ότι μπορεί να υπάρχει μια ζωή πέρα από αυτά που ξέρει, κάτι έξω από την προηγούμενη κατάσταση του».

Ο σκηνοθέτης είδε τον Fiennes ως την τέλεια επιλογή για τον ρόλο του Κλάβιου. «Ο Joseph έχει τη φυσική παρουσία αλλά και την ευάλωτη φύση που απαιτεί ο χαρακτήρας» λέει ο Reynolds. «Αλλάζει από βάρβαρο στρατιώτη σε κάποιον που αμφισβητεί τα ίδια του τα πιστεύω. Ο Joseph έχει το είδος της γκάμας που θα μπορούσε να εκφράσει όλα αυτά».

Ο Fiennes πέρασε κάποιο διάστημα με έναν αστυνομικό της δίωξης για να μάθει τις τεχνικές ανάκρισης. «Ο τρόπος να προσεγγίσω τον ρόλο ήταν να συναντηθώ με έναν ερευνητή της αστυνομίας και να μιλήσω για τις ερωτήσεις που κάνει στους πιθανούς υπόπτους»  θυμάται ο ηθοποιός. «Μπορεί η ιστορία να είναι βιβλική, αλλά ήθελα να είμαι πραγματιστής για όλα αυτά που έπρεπε να κάνει ο Κλάβιος».Ο Ιησούς

Το βασικό μυστήριο στη ταινία φυσικά επικεντρώνεται στη θαυματουργή δράση του Ιησού. Τον ενσαρκώνει ο βετεράνος ηθοποιός Cliff Curtis. «Μια από τις προκλήσεις ήταν ότι ο χαρακτήρας δεν είχε πολλούς διαλόγους» παρατηρεί ο σκηνοθέτης. «Θέλαμε κάποιον που να μπορεί να ενσαρκώσει τη μορφή του Ιησού χωρίς να μιλάει».

Ο Curtis που έχει καταγωγή από τους Μαορί, τους ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας, θεώρησε ότι ο ρόλος αυτός είναι η πρόκληση μιας ζωής . «Είτε πιστεύεις ότι ήταν ο Υιός του Θεού είτε όχι, ο Ιησούς ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος» λέει ο ηθοποιός. «Άλλαξε τον τρόπο που η ανθρωπότητα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της, οπότε ήταν μεγάλη μου τιμή που τον υποδύθηκα. Ο μόνος τρόπος να τον προσεγγίσω ήταν με ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα».

Για να αποδοθεί η ένταση μεταξύ του Curtis και του Fiennes, οι δύο ηθοποιοί απέφευγαν να κοιτάζονται στα μάτια για τους τέσσερις ολόκληρους μήνες των γυρισμάτων. «Δεν περάσαμε καθόλου χρόνο μαζί και νομίζω ότι αυτό έκανε τη συνύπαρξη μας μπροστά στις κάμερες πιο δυνατή και έντονη» λέει ο Fiennes. «Ήμασταν συχνά στον ίδιο χώρο και δεν μιλούσαμε. Έτσι, ήταν πιο συναρπαστικό όταν τελικά ερχόμασταν σε επαφή στο γύρισμα».Ο Υπασπιστής

Το δεξί χέρι του Κλάβιου, ο Λούκιος, ενσαρκώνεται από τον Tom Felton, που έχει υποδυθεί τον αντίπαλο του Χάρι Πότερ στις δημοφιλείς ταινίες της σειράς. «Ο Tom ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Είδαμε πολλούς ηθοποιούς στις οντισιόν. Όταν εμφανίστηκε, έδωσε πολλά στον χαρακτήρα. Έκανε τον Λούκιο να ξεχωρίζει» θυμάται ο σκηνοθέτης.

Ο Felton ενθουσιάστηκε με την προσέγγιση του σεναρίου σε μια τόσο γνωστή ιστορία. «Είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιλαμβανόντουσαν τα φοβερά αυτά γεγονότα τότε». Και μπορεί ο χαρακτήρας να μην έχει ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά είναι φιλόδοξος. «Αφού παρακολουθήσει τον Κλάβιο στην ανάκριση, τότε μετατρέπεται από αδαή στρατιώτη σε ερευνητή με την αξία του».Οι Απόστολοι και η Μαρία Μαγδαληνή

Ο σκηνοθέτης ήθελε εξ αρχής να δώσει στον κάθε ένα μια διαφορετική και άμεση προσωπικότητα. «Ήθελα να δημιουργήσω χαρακτήρες με τους οποίους συνδεόμαστε, που έχουν τις δικές το ιδιοτροπίες. Μερικοί έχουν χιούμορ» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Για μένα, ήταν σημαντικό να δείξουμε τους Απόστολους ως συνηθισμένους ανθρώπους και όχι ως απόμακρα σύμβολα».

«Οι Απόστολοι ήταν απίστευτα χαρούμενοι» λέει ο Fiennes. «Ως Κλάβιος, πέρασα πολύ χρόνο στους στρατώνες υπό πίεση, οπότε ήταν σαν κάθαρση όταν είχα σκηνές με τους Απόστολους».

Ανάμεσα στους πιστούς συντρόφους του Ιησού βρίσκεται και η πρώην πόρνη Μαρία Μαγδαληνή, την οποία υποδύεται η Maria Botto. «Όταν διάβασα το σενάριο, έμεινα άφωνη από την αγάπη μεταξύ της Μαρίας Μαγδαληνής και του Ιησού» λέει η ηθοποιός για τον ρόλο της. «Αυτό είναι το στοιχείο που μου άρεσε περισσότερο στην ταινία».Ευγενείς Προθέσεις

Χάρη στα θεαματικά της τοπία, στις έντονες σκηνές μάχης, στους γήινους χαρακτήρες και το μυστήριο της πλοκής, η ταινία απευθύνεται σε ευρύ κοινό. «Για μένα η ταινία ξεχωρίζει γιατί αγκαλιάζει το μυστήριο του Χριστού μέσα από μία πρωτότυπη ματιά» εξηγεί ο Fiennes.

«Δεν υποδεικνύουμε σε κάποιον τι πρέπει να πιστέψει» λέει ο σκηνοθέτης. «Κάποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ταινία ως ένα όχημα για το δικό τους πνευματικό ταξίδι. Άλλοι απλώς θα απολαύσουν την ιστορία μέσα από μια καθαρά κινηματογραφική οπτική».Παραλειπόμενα

Η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία και τη Μάλτα. Τα τοπία προσέφεραν ένα θεαματικό φόντο, αλλά η ζέστη ήταν αφόρητη, καθώς τα γυρίσματα έγιναν καλοκαίρι.

Ο Cliff Curtis που υποδύεται τον Ιησού ήταν όντως πάνω στον σταυρό για όσο χρειάστηκε να ολοκληρωθούν οι σκηνές της σταύρωσης.

Οι σκηνές στις κατακόμβες γυρίστηκαν σε πραγματικές κατακόμβες που χρησιμοποιούνταν τα αρχαία χρόνια.

Οι σκηνές της μάχης είναι πραγματικές. Για τις ανάγκες των πλάνων αυτών ο Joseph Fiennes έκανε εξάσκηση σε πολεμικές τέχνες με ειδικούς στους μονομάχους.Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Kevin Reynolds

Σενάριο:  Paul Aiello, Karen Janszen

Παίζουν: Joseph Fiennes, Tom Felton, Cliff Curtis, María Botto, Peter Firth, Leonor Watling

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Lorenzo Senatore

Κοστούμια: Maurizio Millenotti

Μοντάζ: Steven Mirkovich, ACE

Μουσική: Roque Baños

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου