Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Το... δωρεάν Διαδίκτυο και άλλες αλήθειες

Κι όμως. Υπάρχει και κάτι θετικό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα ο... η αριστεία είναι ρετσινιά, κ. Αρ. Μπαλτάς. Τι είναι αυτό; Ο υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να προωθήσει στη βουλή ένα καταχωνιασμένο στο συρτάρι του σχέδιο –που δεν αποτόλμησαν οι προκάτοχοί του– σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ιντερνετική πειρατεία, δηλαδή το παράνομο κατέβασμα μουσικής, ταινιών και βιβλίων από εκατομμύρια χρήστες στη χώρα μας.
Φευ! όμως. Θα εκπλαγείτε με το ποιοι αντιδρούν στην πρόθεση του κ. Μπαλτά, την οποία σημειωτέον στηρίζουν όχι μόνον οι εταιρείες οπτικοακουστικού υλικού και οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά και όλοι οι Ελληνες δημιουργοί που έχουν νιώσει κατά κυριολεξία στις τσέπες τους τι σημαίνει να διατίθεται εντελώς δωρεάν ο καρπός του μόχθου τους.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει κανένα συγκροτημένο σχέδιο καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας. Το κράτος μάλιστα είναι και υπέρμετρα ζημιωμένο από την αβελτηρία του, καθώς μόνο τα τελευταία τρία χρόνια εκτιμάται ότι έχει απολέσει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που οι παρανόμως διαθέτοντες μουσική και ταινίες απολαμβάνουν πολλαπλάσια οφέλη λόγω των ιντερνετικών διαφημίσεων που προσελκύουν οι εκατομμύρια χρήστες τους.
Τι προβλέπει με λίγα λόγια το υπό διαβούλευση ν/σ; Οπως συμβαίνει σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, να μπει ένας φόρος 2% στις πωλήσεις νέων υπολογιστών και τάμπλετ, ο οποίος θα διοχετεύεται ως εύλογη αμοιβή χρήσης του έργου τους στους περίπου 30.000 Ελληνες δημιουργούς (συγγραφείς, συνθέτες, στιχουργούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, εικαστικούς, ηθοποιούς, μουσικούς, φωτογράφους, κ.ά.) και κυρίως να υποχρεωθούν οι πάροχοι Ιντερνετ στην Ελλάδα να κλείνουν κεντρικά την πρόσβαση στους διαδικτυακούς τόπους –ελληνικούς και διεθνείς– που αποδεδειγμένα προσφέρουν παράνομα μουσική, ταινίες και βιβλία.
Ποιοι αντιδρούν στο ν/σ; Τόσο οι εισαγωγείς και έμποροι υπολογιστών, οι οποίοι προβάλλουν το αστείο επιχείρημα ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις τους αν π.χ. μια ταμπλέτα «ακριβύνει» σε 51 ευρώ από 50 ευρώ που κοστίζει σήμερα και κυρίως οι εταιρείες που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ο λόγος είναι προφανής. Πίσω από τις ολοένα και υψηλότερες ταχύτητες που διαφημίζουν, κρύβεται η ανομολόγητη υπόσχεσή τους ότι «αν επιλέξεις την εταιρεία μας θα κατεβάζεις ακόμη πιο γρήγορα και απεριόριστα όσες παράνομες ταινίες και τραγούδια θέλεις»...
Ο τραγέλαφος στις σφοδρές αντιδράσεις βρίσκεται, όμως, αλλού. Ποιος νομίζετε ότι έχει συνταχθεί με τους προαναφερθέντες και πολεμά τον κ. Μπαλτά εκ των έσω; Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Είναι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογείως και χωρίς ανακοινώσεις οι νέοι του κυβερνώντος κόμματος κάνουν ό,τι μπορούν για να τορπιλίσουν τον νόμο με το σαθρό επιχείρημα ότι «τα πάντα στο Ιντερνετ πρέπει να διατίθενται δωρεάν» και ότι «ο οποιοσδήποτε φόρος ή περιορισμός είναι προϊόν μιας σκοτεινής συνωμοσίας που εντέλει θα καρπωθούν οι πολυεθνικές και όχι οι καλλιτέχνες».
Εις μάτην οι Ελληνες δημιουργοί προσπαθούν να πείσουν τους νεοΣυριζαίους ότι δεν έχουν πλέον κανένα εισόδημα –καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να κάνουν live εμφανίσεις, όπως οι τραγουδιστές– και ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν είναι να μπει κάποιος μικρός φόρος είτε στις πωλήσεις υπολογιστών, είτε ακόμη και στους παρόχους Ιντερνετ, κάτι που επίσης συμβαίνει σε δεκάδες χώρες. Οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν καν παράδοξο να συνταυτίζονται με τα ισχυρά συμφέροντα που αντιμάχονται τον νόμο. «Ολα στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι δωρεάν» είναι το μότο της νεολαίας του κ. Τσίπρα που έχει, μάλιστα, φτάσει στο σημείο να καταλογίζει στον κ. Μπαλτά νεοφιλελεύθερες πρακτικές.
Δεν επέλεξα τυχαία το συγκεκριμένο θέμα, κι ας ηχεί ήσσονος σημασίας εν μέσω των τεράστιων προβλημάτων της χώρας. Διότι δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα, λόγω ιδεοληψίας, αδυνατεί να συμφωνήσει στο εσωτερικό του ακόμη και για επιμέρους προβλήματα της καθημερινότητας. Το δε κωμικοτραγικό, αν το σκεφτείτε, είναι ότι η νέοι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν επί της ουσίας τους κλέφτες. Διότι αυτούς πρωτίστως επιχειρεί να πολεμήσει το ν/σ. Οσους θησαυρίζουν διαθέτοντας παράνομα στο Ιντερνετ το έργο των Ελλήνων δημιουργών, καταληστεύοντας όχι μόνον τους τελευταίους, αλλά εντέλει και το κράτος, δηλαδή όλους μας.
Του Κωνσταντίνου Ζούλα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου