Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Κυριακάτικοι περίπατοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία μας

Mε αφορμή την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάς καλεί σε μια σειρά ξεναγήσεων που φωτίζουν θαυμάσιες πτυχές της άγνωστης Αθήνας μέσα από συναρπαστικές ιστορίες.

Οι ξεναγήσεις ξεκίνησαν το Φεβρουάριο και συνεχίζονται τις Κυριακές 13, 20 και 27 Μαρτίου και 10, 17 και 24 Απριλίου (στις 12.00). Μέσα από αυτούς τους περιπάτους το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αναρίθμητες ιστορίες της Αθήνας, που καταγράφηκαν στις εντυπώσεις των Ευρωπαίων περιηγητών, συμπληρώθηκαν από τις πρώτες ανασκαφές του ελληνικού κράτους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Το 1669 ιδρύθηκε η Μονή των Καπουτσίνων στην ανατολική κλιτύ της Ακρόπολης. Δυο αιώνες αργότερα αποκαλύφθηκε ένα θαμμένο άγαλμα της Αφροδίτης κάτω ακριβώς από την αυλή που οι μοναχοί υμνούσαν την Παναγία.

- Στις 26 Σεπτεμβρίου 1687 τα κανόνια του Φραντσέσκο Μοροζίνι ανατίναξαν τον Παρθενώνα, που ως τότε σωζόταν σχεδόν ακέραιος, εκτινάσσοντας χιλιάδες θραύσματά του σε μεγάλη απόσταση. Η μαρμάρινη ανδρική κεφαλή που κατέληξε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ 9081) αναγνωρίστηκε πολύ πρόσφατα ως έργο του Φειδία και των μαθητών του και αναδύθηκε από το δαίδαλο των αποθηκών για να συμπληρώσει το κατεστραμμένο αριστούργημα.

- Ο Άγγλος κλασικιστής John Twedell πέθανε από πυρετό μια μέρα του 1799, ενώ διενεργούσε ανασκαφές στην Αθήνα και θάφτηκε μέσα στο Θησείο, που είχε αγαπήσει και που έμελλε να γίνει το πρώτο Κεντρικό Μουσείο της νέας χώρας. Έμβλημά του είχε για χρόνια μια τεράστια μαρμάρινη Νίκη, που ενσωμάτωνε τις ευχές αιώνων για μια νέα αρχή.

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μισή ώρα πριν από την έναρξη της ξενάγησης στις Πληροφορίες του Μουσείου

  • Από το http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου