Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο παραλογισμός με τους φόρους πρέπει να σταματήσει

Κάποια στιγμή αυτός ο παραλογισμός με τους φόρους πρέπει να τελειώσει. Η λογική του να φορολογείται ότι κινείται, ότι κυκλοφορεί, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι αδιέξοδη, αντιπαραγωγική και κυρίως αναποτελεσματική. Με αποτέλεσμα βέβαια να καταλήγουμε σε τραγέλαφους, όπως η ιστορία με τη φορολόγηση της χρήσης  εταιρικών κινητών, αυτοκινήτων και γενικώς διάφορων υποτίθεται παροχών σε εργαζόμενους.

Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν, αλλά και σε μικρότερο βαθμό ακόμα και σήμερα, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων απολαμβάνουν διάφορες παροχές σε είδος που αυξάνουν εμμέσως το εισόδημα τους. Αλλά η γενικευμένη φοροεπιδρομή που επιχειρήθηκε, ακόμα και για εργαζόμενους που τα κινητά ή τα αυτοκίνητα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δουλειάς τους, δείχνει προχειρότητα και ανευθυνότητα.

Οι εκάστοτε φορολογικές επιδρομές όχι μόνο πρέπει να είναι δίκαιες, αλλά πρέπει και να το δείχνουν. Δεν μπορείς για παράδειγμα να φορολογείς ακόμα και μεγαλοστελέχη για δωρεάν αυτοκίνητα και κινητά και να ξεχνάς ότι ανάλογες παροχές απολαμβάνουν αφορολογήτως για παράδειγμα οι βουλευτές, οι στρατιωτικοί και διάφορα μεγαλοστελέχη του δημοσίου. Είναι καιρός αυτή η νοοτροπία της προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων έναντι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να σταματήσει.

Όπως είναι καιρός να αντιληφθούν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως η προϊσταμένη της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων ότι αντί να ανακαλύπτουν συνεχώς νέα μέτρα και εγκυκλίους, να κοιτάξουν  να εφαρμόσουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις. Σκέφτηκε άραγε η κ. Σαββαϊδου ποιο θα είναι το γραφειοκρατικό κόστος από την εφαρμογή του μέτρου με τα κινητά - που ευτυχώς ανακλήθηκε - και ποιο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα; Αν αξίζει δηλαδή  τον κόπο, τόσος θόρυβος, τόσο πολιτικό κόστος, τόσες αντιδράσεις για ένα μέτρο που θα αποδώσει κυριολεκτικά ψίχουλα.

Ας σταματήσουν λοιπόν να φορτώνουν τον κόσμο με αναποτελεσματικούς φόρους και ας κοιτάξουν να μειώσουν την  γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία του. Γιατί είναι παραλογισμός να ζητάς από τους πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικά τις  συναλλαγές τους με την εφορία και όταν χρειάζονται π.χ. ένα πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας να πρέπει να τρέχουν επί ώρες ή και μέρες στην εφορία, γιατί το Τaxis δεν ενημερώνεται σωστά...

  • Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου