Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο κόσμος καίγεται, εμείς σφυρίζουμε...

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Ο πανικός της κυβέρνησης είναι ευδιάκριτος…


Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι- και πρωτίστως οι πολιτικοί - ότι ζούμε σε ένα κόσμο εντεινόμενης αβεβαιότητας. Πέρα από τις συγκρούσεις και την ανασφάλεια που επικρατεί στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή μας, πληθαίνουν καθημερινά οι ενδείξεις, ότι η οικονομική κρίση, όχι μόνο δεν αποτελεί παρελθόν, όπως επιμένει μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας, αλλά εξακολουθεί  δυστυχώς να είναι παρούσα και να απειλεί χώρες - βαρόμετρο της Ευρώπης.

Τα μηνύματα των επάρατων αγορών, που μας αρέσει, δεν μας αρέσει, αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα από τις πολιτικές ηγεσίες είναι καταιγιστικά. Μπορεί εμείς να τα εισπράττουμε με πολύ πιο βάρβαρο τρόπο, λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε, αλλά φαίνεται ότι αφορούν πια ολόκληρη την Ευρώπη και τον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κραχ του ελληνικού χρηματιστηρίου, μπορεί να ήταν πολύ πιο ηχηρό, αλλά ανάλογες αποεπενδυτικές τακτικές επικρατούν σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια της Δύσης. Το ίδιο ισχύει, σε μικρότερο βαθμό και τις αγορές ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι πέρα από την έτσι κι αλλιώς προβληματική αγορά των ελληνικών ομολόγων, η Ρωσία δεν κατάφερε προχθές να δανειστεί γιατί το κόστος δανεισμού άγγιξε το 10%...

Μέσα σε αυτή την ταραγμένη οικονομική ατμόσφαιρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιμένουν στον ίδιο άγονο και επικίνδυνο πολωτικό ανταγωνισμό, εξαντλούμενες σε ανεύθυνες μικροκομματικές μάχες, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να δυσχεραίνουν τη θέση μας. Αυτή τη δηλητηριασμένη πολιτική ατμόσφαιρα, που επιτείνει ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα, παρακολουθούν τα γεράκια των αγορών και μας... βομβαρδίζουν με τις εν ψυχρώ αποφάσεις τους.

Αρκετά έχουμε πληρώσει ως τώρα, αυτή την τακτική, αυτό το τεράστιο έλλειμμα στοιχειώδους συνεννόησης και υπευθυνότητας. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, ας συναισθανθούν, αν όχι τις  ευθύνες τους, την αγωνία και τις θυσίες των ελλήνων πολιτών. Επιτέλους ας βάλουν κάποιο φρένο στις κοκορομαχίες τους, τόσο για το συμφέρον της χώρας, όσο και για το δικό τους.

  • TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου