Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Οργιάζει η διαδικτυακή εξαπάτηση ακόμα και σε ζητήματα Υγείας. Χρειάζεται προσοχή από εμάς

Τις τελευταίες ώρες λαμβάνει χώρα στα social media (Facebook) μία πρωτοφανής και κακόγουστη διαφημιστική εκστρατεία προϊόντος αδυνατίσματος, με προφανή στόχο την εκμετάλλευση των αφελών καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, σε χορηγούμενη διαφήμιση εμφανίζεται ο γνωστός διατροφολόγος και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Γρηγοράκης να υποστηρίζει τη χρήση του εν λόγω προϊόντος για λόγους «γρήγορης μείωσης βάρους». Η παρουσία του γνωστού διατροφολόγου πραγματοποιείται είτε σε συνδυασμό με μία γυναίκα που παρουσιάζει εμφανώς την κλινική εικόνα νευρογενούς ανορεξίας, είτε ως συνεντευξιαζόμενος από την σύμβουλο διατροφής κα Μαρία Βουτσινά (η οποία σημειωτέων έχει αποβιώσει προ τριετίας), είτε ως λαμβάνων συνέντευξη από το γνωστό Γάλλο διατροφολόγο Δρ. Pierre Dukan. Και στις 3 περιπτώσεις προωθείται στον ηλεκτρονικό αποδέκτη η ιδέα της αγοράς και χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος και μάλιστα «με ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ταχύτατο αδυνάτισμα μέχρις σημείων αποστέωσης».

Ο ίδιος ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης κατηγορηματικά δηλώνει στις προσωπικές του σελίδες στα social media, στο Logodiatrofis.gr αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι «ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο προϊόν και επίσης οι ηθικοί αυτουργοί που χρησιμοποιούν το όνομα μου για την προβολή του, θα υποστούν αυστηρές ποινικές συνέπειες!»

Όπως όμως είναι φυσικό ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης έχει γίνει αποδέκτης εκατοντάδων ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μηνυμάτων από καταναλωτές, οι οποίοι είτε σκοπεύουν να αγοράσουν το εν λόγω προϊόν παρακινούμενοι από την υποτιθέμενη επιστημονική υπογραφή του, είτε προμηθεύτηκαν το προϊόν χωρίς τελικά να επωφεληθούν των ιδιοτήτων που ισχυρίζεται. Ως αποτέλεσμα τού εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους και την απογοήτευσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί ότι η εν λόγω παραπλανητική διαφήμιση είναι δύσκολο να εντοπιστεί μεταγενέστερα από την εμφάνισή της, αφού στην ηλεκτρονική της διεύθυνση παρουσιάζεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα είτε κανένα περιεχόμενο, με τις ενδείξεις «Αυτή η σελίδα δεν είναι διαθέσιμη» και «Αυτό το συνημμένο δεν μπορεί να φορτωθεί», είτε μία άσχετη με το θέμα αναφορά.

Ωστόσο, με τη βοήθεια της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουμε καταφέρει τόσο την αποτύπωση του περιεχομένου της, όσο και τον εντοπισμό της εταιρείας που κρύβεται πίσω από το προϊόν και η οποία φαίνεται να εδρεύει σε χώρα του εξωτερικού. Ήδη η δικηγόρος μας κα Μαρία Ζιαζιά έχει προβεί στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες διαφύλαξης της επαγγελματικής μας τιμής και υπόληψης.

Τα εύλογα όμως ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Πως εάν το προϊόν δεν έθιγε επαγγελματικά το γνωστό και ευρέως καταξιωμένο διατροφολόγο, τότε ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει προβεί στην καταγγελία του με στόχο την προστασία των καταναλωτών?

Επίσης, το συγκεκριμένο προϊόν εκτός από την κατάχρηση των χρημάτων των αφελών θυμάτων (κοστίζει μαζί με τα έξοδα αποστολής 182,28 € - αυτό το ποσό αναφέρεται στην επιστολή αποδοχής παραγγελίας που στάλθηκε σε συνεργάτη μας που παράγγειλε το προϊόν για προφανείς λόγους εντοπισμού των δραστών), πόσο ασφαλές είναι για την υγεία τους?

Μήπως προκαλεί ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες βλάβες και ως εκ τούτου καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Επιπρόσθετα, το ίδιο το Facebook διαθέτει μηχανισμό ελέγχου της αξιοπιστίας προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία το χρησιμοποιούν ως μέσο για την προβολή τους;

Και εντέλει ποιος τελικά σε αυτή τη χώρα προστατεύει τους καταναλωτές από παντός είδους προϊόντα και υπηρεσίες αμφίβολης και πολλές φορές επικίνδυνης προέλευσης;

Για όλα τα παραπάνω αναμένουμε άμεσες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς;

  • Για περισσότερες νομικές πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Δικηγόρο της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, κα Μαρία Ζιαζιά.
  • email: mariaareth.ziazia@gmail.com  Τηλ: 6982226054

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου