Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Τα διλήμματα για τον ανασχηματισμό



Νέα τροφή στην... ανασχηματισμολογία δόθηκε χθες εκ μέρους της κυβέρνησης, παραμονές της έναρξης των εργασιών του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Με δηλώσεις της η Ολγα Γεροβασίλη εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι επίκειται ανασχηματισμός, χωρίς όμως να διευκρινίζει ακριβώς χρονικά την πραγματοποίησή του. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει ανάγκη οι αλλαγές να λάβουν δομικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου, τα διλήμματα για τον πρωθυπουργό δεν φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί σε σχέση με τις αρχικές του σκέψεις. Αυτό σημαίνει ότι από την ώρα που αποφασίσει να ανακατέψει την τράπουλα θα πρέπει να αποφασίσει για τα εξής:
Πρώτον για τον χρόνο. Αν δηλαδή θα προβεί σε ανακοινώσεις άμεσα, πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ή μετά το κλείσιμό της. Στη δεύτερη περίπτωση, θα έχουμε φτάσει αισίως ίσως και στον Δεκέμβριο...
Εκτός από τη χρονική συγκυρία, σημαντική παράμετρος που πρέπει να αποσαφηνιστεί αφορά το εύρος του ανασχηματισμού. Εφόσον ο Αλ. Τσίπρας κλίνει στη λύση των εκτεταμένων αλλαγών, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένει...
Κι αυτό διότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εταίρους δεν επιτρέπει σαρωτικές αντικαταστάσεις, ειδικά για υπουργούς που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες. Αντιθέτως, αν ο ανασχηματισμός δεν είναι δομικός και περιοριστεί σε επίπεδο υφυπουργών και «αδύναμων κρίκων», τα χέρια του πρωθυπουργού είναι ανά πάσα στιγμή λυμένα.

Όλα ανοιχτά
Mπορεί δηλαδή να γίνει και από Δευτέρα. Πάντως, το παραπάνω σενάριο εμφανίζεται αδύναμο, αφού το μήνυμα της ανανέωσης του κυβερνητικού σκάφους θα έχει νόημα μόνο με τολμηρές ανακατατάξεις.
«Κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός. Είναι βέβαιον, έχει αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό», τόνισε χθες η κ. Γεροβασίλη (Real FM), δηλώνοντας άγνοια για το πότε θα γίνει. «Εκτιμώ ότι η ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό», πρόσθεσε αμέσως μετά, εξηγώντας ότι εννοεί «παρεμβάσεις στις αρμοδιότητες υπουργείων και στον τρόπο με τον οποίο έχουν συσταθεί».
Ο εν λόγω προβληματισμός είναι υπαρκτός για τους ενοίκους του πρωθυπουργικού μεγάρου. Δεν αφορά κατ’ ανάγκην τα πρόσωπα, όπως εξάλλου, ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά πρωτίστως τις αλλαγές στη δομή των υπουργείων με στόχο την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου.
Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει δέκτης εισηγήσεων για σύμπτυξη ή σπάσιμο ορισμένων χαρτοφυλακίων με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση ενός υπερυπουργείου «ομπρέλα», το οποίο θα συμπεριλάβει τους τομείς της ανάπτυξης που είναι για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας.
Στον αντίποδα, ξεχωριστό αυτοτελές υπουργείο ενδέχεται να αποτελέσει και πάλι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ενα πρόσθετο αγκάθι που βάζει φρένο στην επιτάχυνση της πραγματοποίησης του σχετίζεται με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και ειδικότερα με την έκδοση της υπουργικής απόφασης από τον Νίκο Παππά.
Το τοπίο παραμένει ακόμη ρευστό και στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν να έχουν απολύτως καθαρή εικόνα πριν προβούν σε οποιαδήποτε αναδόμηση ή αποπομπή προσώπων. Ούτως ή άλλως, ο υπουργός Επικρατείας θεωρείται αμετακίνητος, εκτός αν αναβαθμιστεί σε υπερυπουργό Ανάπτυξης.
Μερικές επιπλέον είσοδοι-έξοδοι από την κυβέρνηση, που όμως κινούνται στη σφαίρα της φημολογίας, αναφέρουν ότι στα πόστα τους δεν θα συνεχίσουν οι υπουργοί Εργασίας και Πολιτισμού, Γ. Κατρούγκαλος και Αρ. Μπαλτάς αντίστοιχα, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.
Ο Π. Σκουρλέτης ίσως μετακινηθεί στο κόμμα στη θέση του γραμματέα, αν και το έχει διαψεύσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». Από την άλλη, σταθεροί πιθανολογείται ότι θα παραμείνουν οι Ν. Φίλης στο Παιδείας και Π. Καμμένος στο Αμυνας, όπως και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ για την κυβέρνηση προαλείφεται ο Σωκράτης Φάμελλος.
Τέλος, στο νέο σχήμα δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν οι Φ. Κουβέλης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τις δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

  • Των Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκου Σβέρκου από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου