Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

«Αθήνα 1940-1944.Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» και «Θεσσαλονίκη. Μέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης» στο Μελίνα

Έκθεση σπάνιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού φιλοξενεί έως τις 30 Οκτωβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων Μελίνα, στο πλαίσιο των δράσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. 
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Θεσσαλονίκη. Μέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης».

Το υλικό που εκτίθεται είναι χωρισμένο σε ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στην ιστορική αφήγηση των γεγονότων: Φωτογραφικό υλικό από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, τις συνέπειες της Κατοχής στην καθημερινότητα των κατοίκων, την αντίσταση στην πόλη, τον  δωσιλογισμό και την συνεργασία με τον κατακτητή, τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους και την Απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου του 1944.

Ταυτόχρονα με το σπάνιο φωτογραφικό υλικό εκτίθενται ανακοινώσεις οργανώσεων και παράνομος τύπος, αντιστασιακά φυλλάδια και δημοσιεύματα των γερμανόφιλων εφημερίδων.

Στο χώρο της έκθεσης φιλοξενείται θεματική έκθεση βιβλίων της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος. Εκεί ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για την περίοδο, επιστημονική και μη.

  • Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Διάρκεια: Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την 1η έως τις 30 Οκτωβρίου.
  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00-14:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου