Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Όμορφη μέρα χθες για τους δανειολήπτες

Η απόφαση του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων για αποχή τους από τις διαδικασίες πλειστηριασμών κατοικιών βάζει φρένο προσωρινά στους πλειστηριασμούς.

Άποψη μας είναι ότι, το θέμα των πλειστηριασμών θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα και άρα απαιτείται συστράτευση δυνάμεων και φορέων της κοινωνίας για να μη χαθεί καμία κύρια κατοικία από τον ιδιοκτήτη της.

Διευκρινίζουμε ότι η προστασία της κύριας κατοικίας, υπό τα νέα δεδομένα, λαμβάνει χώρα μόνον κατόπιν αίτησης υπαγωγής στο Ν 3869/10 (Νόμο Κατσέλη) και μόνο μέχρι το 2018 υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοσχέδιο προστασίας της κύριας κατοικίας με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, για οφειλές των πολιτών προς την εφορία. Θα είναι μια θετική εξέλιξη. Αναμένουμε να γίνει και πράξη!

Τέλος, επειδή ακούστηκαν πολλά για κατασχέσεις κύριας κατοικίας που αγοράσθηκαν ή ανεγέρθηκαν με δάνειο μέσω ΟΕΚ, ο Σύλλογος Εργαζομένων του πρώην ΟΕΚ, ενημερώνει ότι με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου 570/2015 (Γ’ Πολιτικές) απαγορεύεται η διεξαγωγή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης ακινήτου ήτοι κατάσχεση και πλειστηριασμός σε ακίνητο το οποίο αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του ΟΕΚ. Επομένως, οι διαδικαστικές πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, ήτοι της κατάσχεσης και ενδεχομένως του πλειστηριασμού, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι άκυρες.

  • Από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου