Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Τι ζητούν οι θεσμοί, τι δίνει ο Κατρούγκαλος για να επέλθει συμφωνία

Η προώθηση των αλλαγών στο ασφαλιστικό, είναι το κύρια θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε χθες μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών»

Την εφαρμογή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους έως 1,8 δισ. ευρώ φέτος, στα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα, απαίτησε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των κλιμακίων του «κουαρτέτου» των δανειστών και στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πλευρά του ΔΝΤ προέβαλε απαιτήσεις για νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ στο μέτωπο του φορολογικού, μολονότι χθες το πρωί κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι οι παρεμβάσεις θα εξειδικευτούν την άνοιξη, οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των πιστωτών μας προσγείωσαν τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη στη σκληρή πραγματικότητα καλώντας τους αφενός να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις του Μνημονίου ΙΙΙ για αυξήσεις συντελεστών φορολόγησης

Από τις έως τώρα απορίες που έχουν εκφραστεί, φαίνεται ότι οι θεσμοί θα φανούν ιδιαίτερα σκληροί στο σκέλος της μείωσης των κύριων συντάξεων, μεσοσταθμικά έως 15%, για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισεκ ευρώ, κατά το τρέχον έτος. Υπάρχει όμως και η ταυτόχρονη δέσμευση για επιπλέον μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισεκ ευρώ, έως το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο «φαύλος κύκλος» για πιθανές νέες μειώσεις στις συνταξιοδοτικές παροχές, δεν αναμένεται να κλείσει εύκολα, ειδικά όσο διατηρούνται οι επιφυλάξεις των δανειστών της χώρας για τις ελληνικές προτάσεις.

Οι επιφυλάξεις εστιάζονται ειδικά στο σκέλος της εφαρμογής του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, καθώς η έλλειψη αναλογιστικών μελετών, καθιστά αμφίβολη την αποτελεσματικότητά του. Επίσης, υπάρχουν αντιρρήσεις αναφορικά με τη χορήγηση σύνταξης με 15αετία, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί βασικό αντικίνητρο για τη συνέχιση ασφάλισης και προτείνεται είτε η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, είτε η αύξηση του ορίου, στην 20αετία. Σε κάθε περίπτωση, η οριοθέτηση του ποσοστού αναπλήρωσης σε χαμηλότερα επίπεδα, ειδικά γι' αυτές τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, θα αποτελέσει κομβικό σημείο διαπραγμάτευσης.

Ξεχωριστή σημασία αναμένεται να δοθεί στην εθνική σύνταξη. Οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος της και ετοιμάζονται να προτείνουν εισοδηματικά κριτήρια, γεγονός που αν συμβεί θα ακυρώσει στην πράξη την κυβερνητική πρόταση, για σύνταξη που θα χορηγείται σε όλους.

Η πλευρά του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί ρίχνοντας στο «τραπέζι», μια πιθανή μείωση των υψηλών συντάξεων, δηλαδή εκείνων που είναι μεγαλύτερες από 1.500 - 2.000 ευρώ το μήνα, μέσω μείωσης του ανώτερου πλαφόν. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να περιορίσει τις «ορέξεις» των θεσμών για συνολικές περικοπές στις συντάξεις. Επίσης, η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει και πιθανές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αφού το ΕΤΕΑ καταγράφει διαρκώς ελλείμματα και η κάλυψή τους από την προσωπική του περιουσία, έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Έτσι και αλλιώς το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί και στο παρελθόν, σενάρια για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στοχευμένες και με απώτερο σκοπό τον εξορθολογισμό τους, που εάν γίνουν πράξη θα οδηγήσουν σε περικοπές από 2% έως 29%, ανά περίπτωση.

  • Πηγή: http://www.greek-inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου