Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ποια εποχή του έτους σκεφτόμαστε πιο καθαρά;

Βέλγοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πνευματική μας διαύγεια παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή του έτους. Πότε λοιπόν σκεφτόμαστε καλύτερα τον χειμώνα ή το καλοκαίρι;

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης έθεσαν υπό ιατρική αξιολόγηση 28 νεαρούς ενήλικες (14 άνδρες και 14 γυναίκες), κατά μέσο όρο 21 ετών.

Οι εθελοντές εξετάστηκαν σε διαφορετικά χρονικά σημεία του έτους, την περίοδο Μαΐου 2010 και Οκτωβρίου 2011. Οι συμμετέχοντες είχαν περάσει 4,5 ημέρες μέσα σε εργαστήρια όπου δεν είχαν καμιά ένδειξη της εποχής, όπως το φυσικό φως και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο.

Οι ερευνητές μέσω εγκεφαλικών απεικονίσεων μελέτησαν πως οι εθελοντές διαχειρίστηκαν νοητικές ασκήσεις προσοχής και μνήμης μεσοπρόθεσμα.

Οι απεικονίσεις έδειξαν ότι η προσοχή ήταν καλύτερη κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο τον Ιούνιο και χειρότερη κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο. Η μεσοπρόθεσμη μνήμη ήταν καλύτερη το Φθινόπωρο και χειρότερη την Άνοιξη.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ζιλ Βαντεβαλ εξηγεί ότι οι διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να είναι μεν ανιχνεύσιμες σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά όντως υφίστανται.

Αν και δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες πως οι εποχές του έτους επηρεάζουν τον εγκέφαλο, οι εποχικές αλλαγές στα επίπεδα της υγρασίας, της θερμοκρασίας, η διάρκεια της ημέρα και οι κοινωνικές επαφές ενδεχομένως να παίζουν ρόλο.

«Πρόκειται για πολυπαραγοντική επίδραση. Δεν γνωρίζουμε γιατί ο εγκέφαλος εξελίχθηκε έτσι, αν και οι άνθρωποι στο παρελθόν έπρεπε να βασίζονται περισσότερο στις εποχικές αλλαγές για πράγματα, όπως η εύρεση τροφής. Επιπλέον, ενδεχομένως να είμαστε προγραμματισμένοι να μειώνουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία τον χειμώνα και αυτό να προκαλεί αλλαγές στην λειτουργία του. Αλλά στην σύγχρονη κοινωνία είμαστε πάντα το ίδιο δραστήριοι ανεξαρτήτως εποχής» σχολιάζει ο ερευνητής.

Η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «Semmelweis» Ξένια Γκόντα χαρακτηρίζει τη μελέτη σημαντική επειδή παρέχει στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου και πως οι άνθρωποι προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους.

«Τα ευρήματα είναι πολύ χρήσιμα για την ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Προς το παρόν επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διάθεσης και δεν ελέγχουμε τα γνωστικά συμπτώματα, όπως η έλλειψη προσοχής και η δυσκολία να θυμηθούμε κάτι» υπογραμμίζει.

  • Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή από το http://health.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου