Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ε.Ε.: Στο τραπέζι ο περιορισμός των μετρητών ως «όπλο» κατά της τρομοκρατίας

Το ενδεχόμενο περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την Παρασκευή. Ο σοβαρότερος λόγος που επικαλούνται είναι η καταπολέμηση της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας.

Το ανώτατο όριο στις συναλλαγές με μετρητά είναι ένα ζήτημα που τελευταία συζητιέται πολύ. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί ότι με τα μετρητά θα μπορούσαν ευκολότερα να χρηματοδοτηθούν τρομοκράτες. Αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο περιορισμός των μετρητών θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Έτσι ανάμεσα στα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα οποία συζητιούνται εντονότερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είναι και αυτά που αφορούν τη χρήση των χαρτονομισμάτων. Επιπλέον, προβλέπεται ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συναλλαγών με εικονικά νομίσματα ή με προπληρωμένες κάρτες.

Με αυτό το σκεπτικό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν σχετικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο Ecofin, την Παρασκευή, συζητήθηκε το όριο των 5.000 ή ίσως και των 10.000 ευρώ. Επίσης, προτάθηκε να εξεταστεί από την ΕΚΤ και η πιθανότητα απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

Σε αυτό το πνεύμα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ότι «σήμερα έχουμε περισσότερους λόγους από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ για να αποσύρουμε το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι πλέον πολύ σημαντικότερες». «Άλλωστε», πρόσθεσε, «το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ μπορεί να διευκολύνει εγκληματικές πράξεις».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δε συζητιέται η απαγόρευση της χρήσης των μετρητών. Και πρόσθεσε ότι ανάλογες σκέψεις θα έριχναν απλώς περισσότερο νερό στον μύλο των δημαγωγών.

Από την πλευρά του ο επίτροπος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ε.Ε. Τζόναθαν Χιλ υποστήριξε ότι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ «αποτελούν πρόβλημα, διότι διευκολύνουν τη γρήγορη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών».

Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Λεττονία δεν υφίσταται όριο στις συναλλαγές με μετρητά. Σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, υπάρχει αντιθέτως όριο στα 1.000 ευρώ.

Μόνο όσον αφορά τις συναλλαγές με τράπεζες, καζίνο, δικηγόρους και κατασκευαστικές εταιρείες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ένα όριο στα 15.000 για όλα τα κράτη μέλη, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στα 7.500 ευρώ μέχρι το 2017. Σε όλους τους άλλους τομείς κάθε κράτος μπορεί να θέσει τα δικά του όρια.

  • Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου