Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Υπουργείο Ενέργειας: Η οδηγία είναι να μην γίνονται διακοπές για χρέη κάτω των 1.000 ευρώ

Το ενδεχόμενο «πολιτικού σαμποτάζ» με διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές για μικρές οφειλές προς τη ΔΕΗ αφήνουν ανοιχτό πηγές του υπουργείου Ενέργειας, τονίζοντας ότι, «αν κάποιος περιφερειακός διευθυντής δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, θα αντιμετωπιστεί με πλεόνασμα αυστηρότητας». Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, έχουν υπάρξει καταγγελίες στο υπουργείο για διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστούν 300 ευρώ, για τις οποίες έχει ξεκινήσει διερεύνηση, ενώ η οδηγία που έχει δοθεί είναι να μην γίνονται διακοπές για χρέη κάτω από 1.000 ευρώ.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο πολιτικού σαμποτάζ. Αυτή η κυβέρνηση τα έχει δει όλα. (Οι πολίτες να δείτε τι έχουν δει…) Έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η δουλειά των διευθυντών είναι να κινούνται με βάση τις κατευθύνσεις της διοίκησης», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση. Επίκειται, πάντως, η κατάργηση της έκπτωσης 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια του ηλεκτρικού και αμέσως μετά η έναρξη συζητήσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων καταναλωτών για τη διαμόρφωση νέων τιμολογίων. Ζήτημα ημερών είναι και η υπογραφή της απόφασης με την οποία θεσπίζεται το μέτρο της λεγόμενης διακοψιμότητας που οδηγεί, επίσης, σε μείωση του κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Θα κόβουν και το νερό;

Αντιμέτωποι και με διακοπές στο νερό οι πολίτες, αφού τώρα θα κόβεται ακόμη και με ένα λογαριασμό για οποιοδήποτε ποσό ειδικά αν η ΕΥΔΑΠ κρίνει ότι ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει. Έτσι, μετά το ρεύμα αναμένεται να κόβεται και το νερό για δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές, προκειμένου η ΕΥΔΑΠ να εντοπίσει τους κακοπληρωτές και να μαζέψει οφειλές πάνω από 210 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, η νέα πολιτική της ΕΥΔΑΠ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της εκκαθάρισης, εξυγίανσης και στη συνέχεια πώλησης ποσοστού έως 49% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Αποφασίστηκε να καταργηθεί η ρύθμιση που υπήρχε και προέβλεπε ότι η ΕΥΔΑΠ θα κόβει το νερό μόνο σε σωρευτικά χρέη από 500 ευρώ και πάνω σε όσους δηλαδή χρωστούσαν για πολλούς μήνες.

Την ίδια ώρα στελέχη της εταιρείας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα κοπεί το νερό σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη αλλά θα διευκολυνθούν ώστε να εξοφλήσουν την οφειλή τους με δόσεις. Η εταιρεία θα καλέσει μέσα στο επόμενο διάστημα όλους όσοι χρωστάνε και με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία θα προχωρήσει είτε σε ρύθμιση μαζί τους είτε θα απαιτήσει άμεση εξόφληση ειδάλλως θα προχωρά σε άμεση διακοπή.

Ακόμη εξετάζεται να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο και να καλύψει και όλους αυτούς που είναι ενταγμένοι στο αντίστοιχο τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και όσους έχουν ενταχθεί στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνολικά ιδιώτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ 180 εκατ. ευρώ. Πάντως όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα τα ταμεία της Επιχείρησης δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από τους απλήρωτους λογαριασμούς... Στο α εξάμηνο του 2015 όλοι οι δείκτες κερδοφορίας της ΕΥΔΑΠ παρουσίασαν άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου