Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Αναζητείται πολιτική λύση πριν από το αδιέξοδο

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά καθώς σε 24ωρες αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί η χρυσή τομή σε μια σειρά από ζητήματα και κυρίως αυτό των «κόκκινων» δανείων.

Στο Μαξίμου επικρατεί πυρετός συσκέψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, καθώς όλα δείχνουν πως τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα καθυστερήσουν, η Αθήνα δεν θα λάβει την Δευτέρα το «πράσινο φως» από το Eurogroup για την δόση των 2 δισ. ευρώ, ενώ πάει πίσω και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήταν να γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών πως δεν πρόσκειται να βγουν στο σφυρί τα σπίτια των φτωχών και αναζητά πλέον πολιτική λύση, προκειμένου να ξεπεράσει την σθεναρή αντίσταση του κουαρτέτου, που βάζει πολύ χαμηλά τον πήχη στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

«Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εντός της ημέρας αναμένεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και θα ζητήσει να υπάρξει ελαστικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα μετά τις αιματηρές θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος να διαρραγεί η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή της χώρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ θα θέσει εκ νέου και το θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού, ένα ζήτημα που εκτός από ανθρωπιστικό, είναι και ιδιαιτέρως κοστοβόρο και το οποίο επωμίζεται εξ ολοκλήρου η χώρα μας χωρίς καμία βοήθεια, παρά το γεγονός ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε με νόημα ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σαφείς στοχεύσεις. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην προτεραία κατάσταση. Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και θα τιμήσουμε, θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα. Και θα πρέπει να έχουν μια λογική η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα της συμφωνίας.»

Σε ανακοίνωση της η Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις επιδιώξεις των δανειστών στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση στη σθεναρή της στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Θεωρούμε απαράδεκτες τις επιδιώξεις των θεσμών και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

  • Πηγή: http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου