Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Παγκόσμιο κραχ: Αγωνία και μάχη για να «κρατηθούν» οι αγορές

«Ψαλιδίστηκαν» οι απώλειες στην Ασία πλην... Σαγκάης που έκλεισε στο -7,6% - Ανοδικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών - Τι συμβαίνει στις αγορές εμπορευμάτων, πώς αντιδρούν τα νομίσματα

Aντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα» βρίσκονται πλέον οι επενδυτές σχεδόν στο σύνολο των διεθνών μετοχικών αγορών που μοιάζουν να έχουν «εγκλωβιστεί» σε ένα πτωτικό ράλι, σε ένα συνεχιζόμενο πια εδώ και μέρες «κραχ» παρόμοιο με αυτό που είχε πυροδοτήσει η κατάρρευση της Lehman Brothers προ οκταετίας στις ΗΠΑ και που οδήγησε στην μεγαλύτερη νομισματική και οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Στην κινεζική αγορά και σήμερα ο Shanghai Composite έκλεισε με σημαντικές απώλειες που έφθασαν το 7,6%, παρά την παρέμβαση που τελικά αναγκάστηκε να κάνει σήμερα η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας ρίχνοντας στην αγορά 150 δισ γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos.
Η κίνηση αυτή ωστόσο λειτούργησε ως "σήμα" προς τις υπόλοιπες αγορές ότι οι κινεζικές Αρχές είναι πρόθυμες να παρέμβουν, παρά τις μέχρι τώρα αντίθετες διαβεβαιώσεις τους ούτως ώστε να προωθηθούν οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική που θέλει να επιβάλει το Πεκίνο. Κάτι τελικά που βοηθά τις υπόλοιπες αγορές να περιορίσουν τις απώλειες ή ακόμα και να ανακάμψουν, όπως συνέβη με την αγορά της Αυστραλίας, έναν απ' τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, όπου ο δείκτης ASX 200 ενισχύθηκε 2,5%.
Ο Nikkei στο Τόκιο περιόρισε τις απώλειες του στο 3,96% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο 0,93%.
Στην Ευρώπη τα κυριότερα χρηματιστήρια ξεκίνησαν ανοδικά μετά τις μεγάλες απώλειες, περίπου 5%, που κατέγραψαν χθες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 1,6%, ο DAX στη Φρανκφούρτη, που χθες είχε τις μεγαλύτερες απώλειες απ' το 2011, έχει κέρδη 1,7%, ο CAC 40 στο Παρίσι 1,9%, ο FTSE MIB 2% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 1,6%.
Ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ μετά την άνοδο του χθες, ωστόσο παραμένει πάνω απ' τα επίπεδα του 1,15 έναντι του δολαρίου.
H κίνηση της Κίνας να επιτρέψει την υποτίμηση του γιουάν πριν από δέκα μέρες, μαζί με τα χειρότερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία που φουντώνουν τους φόβους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ασιατικού "γίγαντα" έχουν προκαλέσει ένα απίστευτο "ντόμινο" σχεδόν σε όλες τις αγορές τις τελευταίες ημέρες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν στη νέα πραγματικότητα που πάει να δημιουργηθεί.
Η Τράπεζα της Κίνας μπροστά στις νέες μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν και σήμερα αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει απ' τη στάση της μη παρέμβασης που προσπάθησε να τηρήσει τις τελευταίες ημέρες και τελικά σήμερα έριξε στην αγορά 150 δισ γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos.
Με επίκεντρο την Κίνα και τις αγωνιώδεις προσπάθειες εποπτικών αρχών, χρηματιστών και επενδυτών έστω να σταθεροποιήσουν τις μετοχικές αγορές σε Σανγκάη, Σενζέν και Χονγκ-Κονγκ, τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν.... ανέβει στο «τρενάκι του τρόμου». Για του λόγου το αληθές – κι ενώ η κρίση ουσιαστικά ξεκίνησε για τις κινεζικές αγορές περίπου στο πρώτο τρίμηνο του έτους για να κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά τον περασμένο Ιούνιο και έως σήμερα – οι αγορές στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν πια σε χαμηλά έτους εδώ και κάποιες ώρες, οι αραβικές αγορές δοκιμάστηκαν με χαμηλά έτους ήδη από το άνοιγμά τους προχθές Κυριακή, ενώ η σειρά της Wall Street ήρθε το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες άνω των 1000 μονάδων κι έκλεισαν τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 4 ετών, με τον Dow Jones να χάνει τις 16.000 μονάδες και ο S&P τις 1.900 μονάδες.
  • Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου