Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Πρεμιέρα της προεκλογικής περιόδου

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις κάλπες, μετά την ορκομωσία της Βασιλικής Θάνου ως υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, καθώς την Πέμπτη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε την διερευνητική εντολή με αιχμές κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Είχαν προηγηθεί οι διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων στους οποίους πρότεινε την εντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης υπό την προεδρία του σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά δηλώνοντας πως δεν έχει κανένα νόημα.
Αρνητικά απάντησαν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ,ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη. Το ίδιο απάντησαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι από τη στιγμή που αρνούνται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν έχει νόημα η σύσκεψη. Επεσήμανε ωστόσο στον κ. Παυλόπουλο να καταστήσει σαφές ποιοι πολιτικοί αρχηγοί αρνήθηκαν τη συμμετοχή στη σύσκεψη, πράγμα που έκανε η Προεδρία με ανακοίνωσή της.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με την κυρία Θάνου δίνοντάς της εντολή για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί την Παρασκευή στις 13:00 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ότι επιστρέφει ο Πέτρος Μολυβιάτης, στο Οικονομικών ο Γιώργος Χουλιαράκης και στο Οικονομίας ο Νίκος Χριστοδουλάκης Το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να παίρνει ο Αντώνης Μανιτάκης και στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης.Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Γιάγκος και στο Προστασίας του Πολίτη ο Αντώνης Μαρκυδημήτρης, Ναυτιλίας ο Χρήστος Ζώης ,Παιδείας η Φρόσω Κιάου ,ενώ για το Υγείας παίζουν τα ονόματα δύο καθηγητών ,του Γιάννη Κυριόπουλου και Θάνου Δημόπουλου .Για το Υπουργείο Εργασίας το όνομα του Αντώνη Ρουπακιώτη(;)με ερωτηματικό και το Υπουργείο Δικαιοσύνη όπου ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου(;).Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Ροδόλφος Μορώνης.

Παράδοση – παραλαβή
Αμέσως μετά την ορκομωσία της η Βασιλική Θάνου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, στα σκαλιά του Μαξίμου.
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό», είπε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Λίγο προτού αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε.

  • Πηγή: http://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου