Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Η υποβάθμιση των ΑΕΙ χτυπάει τους φτωχούς

«Χούντα δεν γνωρίσαμε ούτε δημοκρατία» ανέφερε - παραφράζοντας  γνωστό στίχο του Πορτοκάλογλου - η χθεσινή ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ  με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την κατάληψη πανεπιστημιακών σχολών ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου την Δευτέρα.

Και αφού ζητούσε μαζικότερους νεολαιίστικους αγώνες για να πέσει η κυβέρνηση κατέληγε : «Η προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης της νεολαίας δεν θα περάσει».

Εντάξει. Είναι κατανοητό οι νέοι άνθρωποι να είναι έξω φρενών για χίλια δυο πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ζωή τους: για το πόσο δύσκολα τα φέρνουν βόλτα οι οικογένειές τους με την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί ενώ δούλεψαν σκληρά να  μπουν στο πανεπιστήμιο η πιθανότητα δουλειάς μετά την αποφοίτηση φαίνεται με το κιάλι, γιατί με το που ανοιγόκλεισαν τα μάτια τους βρέθηκαν από την εποχή του εύκολου πλουτισμού και της αφθονίας στην εποχή του μνημονίου και της μιζέριας.

.Όμως, αλίμονό μας. Τι σχέση μπορεί να έχει η χούντα των συνταγματαρχών  με την σημερινή κατάσταση; 

Που είδε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ φίμωση και τρομοκράτηση των νέων; Γιατί  αυτοί που φιμώνουν και τρομοκρατούν την εκπαιδευτική διαδικασία και τους ίδιους τους καθηγητές και κρατούν όμηρους την πλειονότητα των φοιτητών είναι κάποιες δυναμικές μειοψηφίες φοιτητών που "αποφασίζουν και διατάζουν" μέσα στα πανεπιστήμια.

Είναι αυτοί που χτίζουν μέσα στα γραφεία τους ή προπηλακίζουν καθηγητές και πρυτάνεις επειδή διαφωνούν με τις απόψεις τους ,είναι αυτοί που κάνουν επαναστατική γυμναστική καταλαμβάνοντας τα πανεπιστήμια για ψύλλου πήδημα , είναι αυτοί που πρωτοστατούν στο  «μπάχαλο» των ιδρυμάτων, επιμένουν σε παράλογες αξιώσεις και αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή υποκινούμενοι και από κόμματα της βουλής.

Αίφνης η επιβεβλημένη ύστερα από χρόνια ασυδοσίας, απαίτηση των πρυτάνεων να φυλάσσονται τα  κτίρια των ΑΕΙ και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε μη μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς άδεια, αλλά και η απόφαση για διαγραφή των "αιώνιων φοιτητών"  αποτέλεσε "κόκκινο πανί" για τον ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα νέων κινητοποιήσεων για πολιτικούς λόγους - την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης ,την ήττα της στο πεζοδρόμιο και τους κοινωνικούς αγώνες όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας .

Όμως αυτή η λαϊκίστικη, ισοπεδωτική αντιμετώπιση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που πετυχαίνει είναι να χαϊδεύει αυτιά και να αναπαράγει τα αδιέξοδα που έφεραν τη χώρα στην χρεοκοπία και το αδιέξοδο του 2010.

Να χειροκροτεί τον οπισθοδρομικό συνδικαλισμό του- "στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωριστά"- να συνθηκολογεί με όσους  τόσα χρόνια τάσσονταν  κατά της "εντατικοποίησης της παιδείας", υπέρ του μοναδικού συγγράμματος, και έκλειναν το μάτι στη συνδιαλλαγή μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων και καθηγητών.

Αυτή η αντίσταση σε κάθε αλλαγή προς το καλύτερο το μόνο που πετυχαίνει είναι να υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ανώτατη παιδεία και να ενισχύει την ταξικές διαφορές που θέλει να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ . Τα κλειστά ή αναχρονιστικά δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία θα βγάλουν γενιές με λειψή μόρφωση και χαμηλά προσόντα όταν τα παιδιά όσων έχουν την οικονομική άνεση θα μαθαίνουν γράμματα στα ιδιωτικά σχολεία και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. 

Η εποχή απαιτεί σοβαρότητα και σκληρή δουλειά. Για όσα ζούμε δεν φταίνε οι άλλοι, φταίμε -κυρίως- εμείς. Και πρέπει να τρέξουμε τώρα για να προλάβουμε. Οι "αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά " για να θυμηθούμε έναν ακόμη στίχο από το ίδιο τραγούδι του Πορτοκάλογλου, δεν μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στο μέλλον. Καιρός να ξυπνήσουμε.

  • Του Νότη Παπαδόπουλου, από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου