Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για ανέργους – Ποια τρέχουν, ποια έρχονται... Τι πρέπει να γνωρίζετε...

Προγράμματα που δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης σε 86.600 ανέργους, προωθεί έως το τέλος του έτους ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το dikaiologitika.gr  Ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για 28.600 προσλήψεις, μέσω δύο προγραμμάτων, ενώ άλλα δύο αναμένεται να «τρέξουν» έως το τέλος του έτους για να δώσουν «ανάσα» με απασχόληση από πέντε έως εξήμισι μήνες σε άλλους 58.000 εγγεγραμμένους ανέργους του Οργανισμού.

Τα προγράμματα που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι δυνατή η σχετική υποβολή αιτήσεων, αφορούν είτε κατάρτιση και πρακτική άσκηση στον ιδιωτικό τομέα, είτε τη δημιουργία Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Υπάρχουν όμως άλλα δύο προγράμματα που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν την Κοινωφελή Εργασία στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πχ υπουργεία, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, νοσοκομεία, σχολεία), αλλά και θέσεις απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τουρισμό. Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά, αυτών των προγραμμάτων απασχόλησης:1) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ):

Με στόχο να προκύψουν έως 12.000 ωφελούμενοι εργαζόμενοι, από τη δημιουργία 2.000 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, το υπουργείο Εργασίας έχει ενεργοποιήσει την σχετική δημόσια πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους. Η πρόσκληση θα παραμείνει ενεργή έως τις 28 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να δημιουργηθούν αναπτυξιακές συμπράξεις και να προωθηθεί η ιδέα της κοινωνικής οικονομία και να εδραιωθεί μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.

Μέσω του προγράμματος θαδημιουργηθούν μηχανισμοί υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και η λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.2) Κοινωφελής Εργασία:

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr μέχρι τέλος του έτους θα έχουν αναρτηθεί όλες οι προκηρύξεις για το δεύτερο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που πραγματοποιεί ο ΟΑΕΔ και έχει ως στόχο να προσφέρει εργασία σε 50.000 ανέργους (οι περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι), μέσω θέσεων απασχόλησης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η πρώτη προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα ή το πολύ στις αρχές της επόμενης.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους ή σε ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ. Οι προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα δώσουν δουλειά σε 50.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον Οργανισμό για πέντε ή ακόμη και έξιμιση μήνες.

Από τις υπόλοιπες προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας, ένα μεγάλο μέρος θα απορροφηθεί σε δομές του υπουργείου Παιδείας (5.500), ενώ σημαντική θα είναι η συνδρομή του υπουργείου Εργασίας, με 2.600 θέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και του υπουργείου Υγείας, με 2.500 θέσεις. Ακολουθούν το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλήτισμού (1.700 θέσεις), το υπουργείου Δικαιοσύνης (830 θέσεις), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (600 θέσεις), το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (460 θέσεις), το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (220 θέσεις), το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (190 θέσεις), το υπουργείο Ανάπτυξης (90 θέσεις), το υπουργείο Τουρισμού (90 θέσεις), το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (70 θέσεις), το υπουργείο Εσωτερικών (50 θέσεις), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (25 θέσεις), το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (25 θέσεις).

Σημειώνεται ότι, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα αυτό θα είναι κυρίως Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχουν:

 Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

 Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

 Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

 Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

 Άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου