Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Με κατάσχεση απειλούνται πάνω από 200 χιλ. επιχειρήσεις λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλο πρόβλημα...

Το πρόβλημα σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ασφαλώς πρέπει να το δει η κυβέρνηση με μεγαλύτερη προσοχή και επιμέλεια…

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος που διατρέχουν, από κατασχέσεις και δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι που, για τις περισσότερες, ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με χρεοκοπία.

Αναδεικνύει, μάλιστα, το γεγονός ότι, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις το 2014, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, ως και 2 δις ευρώ.

Είναι εύλογη η απορία, γιατί έστω και την ύστατη ώρα, «κλείνουν τα αυτιά τους» στην φωνή της αγοράς. Γιατί δεν υιοθετούν, μια ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει, αφενός, στις επιχειρήσεις, να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία κι αφετέρου, στα  ταμεία να αντλήσουν έσοδα. Επιπλέον καλό θα ήταν να «υιοθετηθεί» η πρόταση των επιμελητηρίων, η οποία αφορά την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αποπληρωμή τους, σε βάθος επταετίας. 

Ειλικρινά δεν κατανοούμε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λύση της κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και της αποπληρωμής τους, σε μηνιαία βάση, με ποσόστωση, ίση προς το 1% του συνόλου της οφειλής, με την πρόβλεψη να υπάρχει μια κατώτατη μηνιαία δόση, ύψους πενήντα ευρώ.

Μικρά πράγματα, απλά είναι… Οι λύσεις όμως που θα δώσουν θα είναι μια μεγάλη ανάσα σ’ αυτές τις δύσκολες από κάθε άποψη, συγκυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου