Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Άστεγοι των Αθηνών: Συνάνθρωποί μας «κουρνιάζουν» στις κρύες γωνιές της πόλης

Τέτοιες εικόνες βλέπαμε μέχρι πριν μερικά χρόνια περισσότερο σε ταινίες που έρχονταν από την Αμερική, παρά στην καθημερινότητά μας. Πλέον το φαινόμενο είναι γύρω μας.
Άστεγοι, οι οποίοι παλεύουν με κάθε μέσο για την επιβίωση έχουν κατακλύσει πολλές σκοτεινές γωνιές της Αθήνας. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι πρώην επιχειρηματίες, και πρώην «νοικοκυραίοι». Η κρίση τους γονάτισε, κατέστρεψε τον προγραμματισμό τους και τους ανάγκασε να κουβαλούν όλα τα υπάρχοντά τους σε ένα καρότσι...
Ο φωτογραφικός φακός, απαθανάτισε πολλούς από τους συμπολίτες μας αυτούς να «κουρνιάζουν» στα προσωρινά καταλύματά τους με μόνο στόχο να περάσει η κρύα νύχτα. Η Αθήνα υπήρξε από τις λίγες πόλεις που αντέδρασε γρήγορα και η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πόσο βαθιά αλληλέγγυα είναι. Το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων αναγκών λόγω καιρικών συνθηκών. Το σχέδιο ονομάστηκε «Αθηνά - ΕΣΤΙΑ».
Σκοπός του είναι, αξιολογώντας τις προτεινόμενες λύσεις από χώρες με μεγαλύτερη πείρα στο ζήτημα, να περιγραφούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και κρίσεων, στο πλαίσιο των δεδομένων και των δυνατοτήτων της πόλης των Αθηνών. Προς την κατεύθυνση αυτή επιλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν σχετικά άρθρα και μελέτες διαφόρων χωρών και πόλεων.
Στο σχέδιο διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις ειδικών καταστάσεων σε σχέση με τους αστέγους στην Αθήνα. Ειδικότερα, προβλέπει δημιουργία περισσότερων ξενώνων, παροχή βοήθειας στον δρόμο (με κινητοποίηση εξωτερικών μονάδων), διασύνδεση με το δίκτυο των Δημοτικών Ιατρείων, δημιουργία Κέντρου Ημέρας και χώρων στέγασης για άστεγες οικογένειες, καθώς και συγκρότηση δικτύου φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων.
Επιπλέον, προβλέπεται η λειτουργία εξειδικευμένου τηλεφωνικού κέντρου σε περιόδους κρίσεων, η δημιουργία έκτακτων καταφύγιων και η επωφελέστερη αξιοποίηση του δικτύου εθελοντών του Ιδρύματος.
  • Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το τι κάνει ο Δήμος Αθηναίων για τους αστέγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου