Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής τέθηκε η Ελλάδα. Και δεν έγινε η καταστροφή του κόσμου...

Σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών μαζί με τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Ζιμπάμπουε βρίσκεται πλέον και επίσημα η Ελλάδα καθώς δεν κατέβαλε το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.
Η Ελλάδα με επίσημο αίτημα της προς το ΔΝΤ ζήτησε την τετράμηνη παράταση αποπληρωμής της δόσης μέχρι το Νοέμβριο λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία.
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, ότι η Ελλάδα δεν κατέβαλε τη δόση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την οποία είχε πάρει παράταση. Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται:
"Επιβεβαιώνεται ότι η πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ, που οφειλόταν από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ σήμερα δεν έχει ληφθεί. Πληροφορήσαμε το Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή (arrears) και μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ όταν τακτοποιηθεί. Επιβεβαιώνεται ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές σήμερα, για παράταση της υποχρέωσης πληρωμής που έπρεπε να καταβληθεί σήμερα, η οποία θα εξετασθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο".
Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα κατέβαλλε εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν θα εκλάμβανε την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default), αλλά θα έθετε την χώρα στο καθεστώς των "ληξιπρόθεσμων οφειλών".
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το πότε θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της υποχρέωσης πληρωμής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν προτίθεται να φέρει το θέμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο πριν το δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής.
Για την έγκριση της παράτασης της αποπληρωμής απαιτείται του 70% των ψήφων των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Το 1982, ήταν η τελευταία φορά που δύο αναπτυσσόμενες χώρες, η Νικαράγουα και Γουινέα χρησιμοποίησαν αυτή τη δυνατότητα του καταστατικού του ΔΝΤ.
Με βάση τον κανονισμό, η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών των υποχρεώσεων της έναντι του Ταμείου κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει ένα οδικό χάρτη κλιμακωτών προειδοποιήσεων και κυρώσεων εναντίον της Ελλάδας που μπορούν να οδηγήσουν σ’ αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της σ’ ένα χρονικό ορίζοντα 18 μηνών και φτάνει μέχρι και την αποπομπή της από το ΔΝΤ μετά από δύο χρόνια.
Η αποτυχία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τα επίσημα δάνεια δεν προκαλεί αυτόματα μια υποβάθμιση στην κατηγορία «default». Η πιο άμεση επίπτωση μετά από μια χαμένη πληρωμή θα γίνει αισθητή στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Χωρίς πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες με «αιμορραγία» καταθέσεων βασίζονται στον ELA. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιορίσει ή να διακόψει την πρόσβαση σε αυτή την σανίδα σωτηρίας.
Η αποτυχία καταβολής μίας δόσης, πυροδοτεί αυτόματα μια άλλου είδους αντίστροφη μέτρηση. Μετά τη ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου και τις προειδοποιήσεις θα ξεκινήσουν οι σοβαρές συνέπειες, που είναι γνωστές ως cross-default και cross-acceleration.
Όπερ σημαίνει, ότι η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ, δίνει τη δυνατότητα σ’ άλλους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, να απαιτήσουν την άμεση εξόφληση του συνόλου των δανείων, μια διαδικασία γνωστή ως επιτάχυνση.
Η μη αποπληρωμή της δόσης σήμερα θα καταστήσει την Ελλάδα, την πρώτη αναπτυγμένη χώρα που γίνεται ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ΔΝΤ και η δεύτερη χώρα που το αποφασίζει τα τελευταία 14 χρόνια μετά την Ζιμπάμπουε.
Η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου 20 δισ. τα επόμενα 9 έτη από τα δάνεια διάσωσης που έχει λάβει.
  • Ουάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα, αναδημοσίευση από το http://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου