Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η χθεσινή συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ

Θα πω μόνο αλήθειες σήμερα. Η χτεσινή ημέρα ήταν κακή για την Ευρώπη και θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Το αποτέλεσμα των '19' ήταν αποτέλεσμα πίεσης ισχυρής, σε συνθήκες εκβιασμού και ασφυξίας


Επικοινωνιακή αντεπίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα. Φυγόκεντρες τάσεις και συγκρούσεις μέσα στο κόμμα. Υπό ασφυκτική πίεση η κυβέρνηση που πρέπει να έχει ψηφίσει τους πρώτους νόμους του νέου μνημονίου μέχρι την Τετάρτη. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις.

Η Ιστορία έχει γυρίσματα και χτες το όραμα της Ευρώπης υπέστη συντριπτική ήττα.

Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχες και να λέει αλήθειες. Ένας καπετάνιος όταν βρεθεί σε φουρτούνες, δεν μπορεί να καταλήξει στο βουνό .

Για τη σχέση του με τον Π. Καμμένο: Έχουμε πολύ καλές και στενές σχέσεις και έχει σταθεί δίπλα. Θα σκεφτεί λογικά και θα πάρει όποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει. Μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία δεν μπορούμε να αλλάξουμε το status quo που ισχύει σήμερα.

Υπάρχουν ακόμη Plan B στα συρτάρια των Ευρωπαίων.

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το GREXIT, μέχρι ωσότου υπογραφεί η συμφωνία.

Για Σύνοδο Κορυφής: Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ την πρόταση Σόιμπλε και αυτό για το Ταμείο. Δύσκολη συνεδρίαση γιατί ορόσημα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας ήθελαν να μου κουνήσουν το δάχτυλο. Υπήρξε όμως και ουσιαστική στήριξη από Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και Αυστρία. Ήταν σκληρή διαπραγμάτευση. Ήταν κακό το κείμενο που αρχικά παρέλαβα.

Σχετικά με την ανάκληση των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο. Ανθρωπιστική κρίση και ρύθμιση οφειλών θα παραμείνουν.

Έχω εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που έχω επιλέξει δίπλα μου. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και έχει τη συνείδησή του. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της Βουλής και θα τη δείτε αύριο στην ψηφοφορία, εκτός και αν δεν θέλει εκείνη.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν ληφθεί η συμφωνία. Αλλά πιστεύω ότι μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας και από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, τότε θα κινητοποιηθεί η ΕΚΤ και σταδιακά θα αυξηθεί και το ημερήσιο όριο. Σταδιακά πάντως θα γίνει η επαναφορά του τραπεζικού συστήματος.

Τα 25 δισ. ευρώ είναι αρκετά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για εξυγίανση (π.χ με τα κόκκινα δάνεια), ώστε να μην προχωρήσουμε σε κούρεμα καταθέσεων.

Το Φθινόπωρο θα μετακυλιστούν τα χρέη για μετά το 2022.

Η βασική θέση των Ευρωπαίων ήταν "ξεχάστε το φρέσκο χρήμα!".

Από τα 25 δισ. ευρώ που θα ρευστοποιηθούν σε βάθος 30ετίας, τα 12.5 δισ. ευρώ θα πάνε σε ανάπτυξη και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλύει τα πάντα περί Ταμείου Εγγυοδοτήσεων .

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση. Έγιναν και λάθη. Αλλά δεν θα τα φορτώσω σε εκείνον. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας και εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη. Ο κ. Βαρουφάκης είναι εξαιρετικός οικονομολόγος, ευφυής και ξέρει καλύτερα την επιστήμη του από τους Ευρωπαίους. Εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Είναι ανοησίες τα όσα ακούγονται περί δόλου. Υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά του και το διαζύγιο ήταν συναινετικό. Το να είσαι καλός οικονομολόγος, δεν σημαίνει ότι είσαι και καλός πολιτικός. Όλοι μας κρινόμαστε όχι μόνο για αυτά που κάνουμε σήμερα, αλλά και για όσα θα κάνουμε και στο μέλλον. Αν χρειαστεί να τον συμβουλευτώ, θα το κάνω. Είναι εξαιρετικός οικονομολόγος και ακόμη και για την απουσία του στην Αίγινα, έστειλε επιστολή. Αν πιστεύετε ότι η στάση των δανειστών επηρεάστηκε από την συμπεριφορά ενός ΥΠΟΙΚ, νομίζω ότι γελιέστε. Το σχέδιο των Ευρωπαίων ήταν πολιτικό και είχε βαθύτερο στόχο και κόστος.

Θέλω να εξασφαλίσω ότι η επιλογή που έκανα χτες με το "μαχαίρι στο λαιμό" θα εφαρμοστεί. Δεν έχω κανέναν λόγο να θέλω εκλογές. Θα εξαρτηθεί από τις υπάρχουσες συνθήκες όμως. Δεν είναι στην προθέσεις μου να απωλέσω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τώρα προέχει το πρόγραμμα - γέφυρα. Κάποιοι το εμποδίζουν και δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα. Για εμένα προέχει η σταθερότητα της οικονομίας και το πρόγραμμα. Μετά θα έχουμε άπλετο χρόνο να συγκρουστούμε με την αντιπολίτευση και άλλους. Αλλά όπως σας είπα δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω. Και ήμουν σίγουρος ότι δεν πρόκειται για περίπατο.

Ασφάλεια ιδεολογικής καθαρότητας σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει. Διάλογος, συζήτηση, αποφάσεις και συλλογικά όργανα είναι στην κουλτούρα μου. Και δεν θα διαγράψω κανέναν.

Βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτες και μη φυσιολογικές και ο καθένας αναμετράται με την Ιστορία .

Πήρα στα χέρια μου μία μελέτη με τις επιπτώσεις GREXIT και όταν τη διάβασα, απέκλεισα το ενδεχόμενο. Αλλά ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος μου να φύγω από το ευρώ. Αντίθετα, ήθελα να δημιουργήσω πιο δίκαιες συνθήκες παρουσίας μας στο ευρώ.

Ήξερα από τον Μάρτιο ότι αυτό ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Και έδωσα τη μάχη με τον ελληνικό λαό για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη. Plan B δεν είχαμε. Η συναινετική χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε ήταν το Plan B.

Η μια επιλογή είναι αυτό που έγινε με κριτήριο το συμφέρον του λαού και ότι φέρω εγώ την ευθύνη. Η άλλη είχε ρίσκο. Είναι η άτακτη χρεοκοπία. Συναλλαγματικά όμως αποθέματα για να στηρίξουμε εθνικό νόμισμα δεν έχουμε. Η τρίτη επιλογή ήταν η συναινετική χρεοκοπία. Αυτή ήταν και η επιλογή Σόιμπλε. Και αυτό το έμαθα από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Του είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Πες στον Τσίπρα ότι εάν δεν συμφωνήσει, θα πάμε σε συναινετικό GREXIT.

Κάθε φορά παίρνεις επιλογές, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχεις μπροστά σου. Και δεν θα το περιγράψω success story όλο αυτό. Θα πω ότι είναι μία πολιτική που δεν μας βοηθάει. Θέλω όμως να δω χρονικά ποιες είναι οι επιλογές μας σαν αριστερή κυβέρνηση.

Θα κάνω ό, τι μπορώ να διατηρήσω την ΚΟ και τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο.

Κάποιοι θα ήταν χαρούμενοι εάν η κυβέρνηση έπεφτε. Κυρίως, οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι. Είναι κρίσιμο ότι στην Ισπανία θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο και μπορεί η πολιτική στην Ευρώπη πια να αλλάξει.

Είδα μπροστά μου τη βαθιά ρήξη στην Ε.Ε. και αυτή η πολιτική σύγκρουση θα πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες.

Υπερτίμησα την ισχύ του δίκιου ενός λαού και υποτίμησα τον σεβασμό στην Ευρώπη. Και ποιο μήνυμα πήραμε; Ότι όταν ένας λαός είναι σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να πηγαίνει σε εκλογές.

Η πολιτική όμως ηγεμονία δεν κερδίζεται με εκβιασμούς, αλλά μέσα από πειθώ και προσπάθεια συμβιβασμών. Οι πέντε μήνες που πέρασαν ήταν σταθμός. Σπείραμε βαθιά τον σπόρο της δημοκρατίας.

Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δώσουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, χάνουν!

Έφτασα τα πράγματα στα άκρα και μπορούν να με κατηγορήσουν ότι το παρατράβηξα κιόλας. Και κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό, τι μπορούσα. Και στάση πληρωμών έγινε στο ΔΝΤ και φτάσαμε έξω από το πρόγραμμα προστασίας, όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα. Όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ, είπαν σταματάει η διαπραγμάτευση και ξεκινάμε μετά.

Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν 10 μέρες. Τώρα έχουμε δυσκολίες, αλλά έχουμε και ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, χρήματα για 3 χρόνια και μία προοπτική.

ίχα αυταπάτες ότι η Ευρώπη αυτή μπορεί να νικηθεί. Και μπορείτε να με κατηγορήσετε για αυτό. Αλλά δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε για το δημοψήφισμα. Δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, αλλά να ενισχύσω την διαπραγματευτική μου δύναμη.

Είχα πει ότι δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού, αλλά εάν έχανα το δημοψήφισμα. Φέρω την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Και δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου, θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος 4ετίας. Άλλωστε, αυτό που έγινε στην Ευρώπη ήταν ξεκάθαρη ήττα.

Υπάρχει τρόπος να στηρίξουμε περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές δομές.

Είναι σαφές ότι η χώρα θα πρέπει να κινηθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία και η προσαρμογή αυτή θα είναι τέτοια, που συντομότερα πλέον, θα μπορούμε να συλλέγουμε έσοδα που θα αναδιανέμονται με δικαιότερο τρόπο.

Το ΕΚΑΣ αντικαθίσταται το 2020 από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί μέχρι το 2016. Και αν βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, θα γίνει δεκτό (με αύξηση σε εργοδοτικές εισφορές για παράδειγμα).

Σε σχέση με το ασφαλιστικό, η επιλογή του να ενισχυθούν οι εισφορές στον κλάδο Υγείας, είναι επίσης προοδευτική πολιτική. Και τα έσοδα δεν θα πάνε στο χρέος. Τα ταμεία με το PSΙ και την ανεργία είναι ελλειμματικά.

εν θα έχουμε μείωση συντάξεων. Θα έχουμε κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση συνταξιοδοτικού ορίου στα 67. Δεν είναι προοδευτική πολιτική άλλωστε να στέλνεις κάποιον σπίτι του στα 45

Ήταν παράλογο να αυξηθεί κατ' εμέ η εστίαση.

Μέχρι το 2018 πρέπει να φτάσουμε το 3%. Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις και δεν συνεχίζεται η λογική της υποτίμησης.

Μέχρι τώρα είχαμε προσαρμογή 4% κάθε ένα χρόνο για 4 συνολικά χρόνια. Σήμερα θα έχουμε ηπιότερη προσαρμογή με 1%. Τα μέτρα είναι περίπου 8 δισ. σε βάθος τριετίας.

Έχουμε προοπτική ανάπτυξης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών πλέον.

Η ουσία είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης και το δημοψήφισμα, δεν ήταν έντιμος. Προσπάθησα με όση δύναμη ψυχής είχα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Είναι σκληρά μέτρα, αλλά δεν είχαν το σκληρό αδιέξοδο που είχα μπροστά μου τον Ιούνιο. Έχω το αποτέλεσμα που έχω μπροστά μου, αλλά έχουμε 82 δισ. ευρώ για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά και σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους εντός του 2015 για το 2022 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου