Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Γερμανικός Τύπος: Η γερμανική νίκη των Βρυξελλών είναι ένας διπλωματικός «όλεθρος»

Πριν ακόμη κυκλοφορήσει η ιδέα του προσωρινού Grexit δύο γερμανοί ηθοποιοί λοιδορούσαν τον γερμανικό εθνικό εγωισμό σε βίντεο με τίτλο "Τα πολύτιμα γερμανικά μας ευρώ".

Αν και το Βερολίνο δείχνει ότι επέβαλε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών του στην Ελλάδα, πληθύνονται στη Γερμανία οι φωνές που χαρακτηρίζουν αυτήν την επιτυχία διπλωματικό "όλεθρο", που απειλεί να αμαυρώσει την εικόνα που με τόσο κόπο έκτισε η χώρα.

"Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, η γερμανική κυβέρνηση κατέστρεψε πολλές δεκαετίες διπλωματίας", έγραφε χθες (Δευτέρα) η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφερόμενο σε μία λίστα "φρικαλεοτήτων" που είχαν ως στόχο την "ταπείνωση" της Ελλάδας.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η επονομαζόμενη "Βασίλισσα της Ευρώπης" και ο υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενσάρκωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού μία σκληρή γραμμή, η οποία επικρίθηκε τόσο διεθνώς, όσο και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

"Το όριο ανάμεσα στη διάσωση και την τιμωρία της Ελλάδας είναι στενό. Αυτή τη νύχτα, το όριο αυτό εξαφανίσθηκε", έγραψε στο Twitter ο Ματίας Μύλερ φον Μπλύμενκρον της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Για την Suddeutsche Zeitung, "Η Μέρκελ κατάφερε να αναβιώσει την εικόνα μίας δυσάρεστης, τσιγκούνας και μικρόψυχης Γερμανίας, η οποία μόλις που άρχιζε να σβήνει".

"Κάθε σεντ βοήθειας προς την Ελλάδα που προσπάθησαν να εξοικονομήσουν οι Γερμανοί θα δαπανηθεί επί δύο ή τρία στα επόμενα χρόνια για την επιδιόρθωση της εικόνας αυτής", προειδοποιεί η εφημερίδα του Μονάχου.

Πριν ακόμη κυκλοφορήσει η ιδέα του προσωρινού Grexit που εξέταζε το Σάββατο το Βερολίνο, δύο γερμανοί ηθοποιοί λοιδορούσαν τον γερμανικό εθνικό εγωισμό σε βίντεο με τίτλο "Τα πολύτιμα γερμανικά μας ευρώ". Δύο Γερμανοί, βουτηγμένοι στην πολυτέλεια ανταλλάσσουν τηλεφωνικά τις απόψεις τους για την Ελλάδα, συνδυάζοντας φράσεις-κλισέ που έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από τον γερμανικό Τύπο: "Εμείς, οι Γερμανοί θα πούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε!", έλεγε ο ένας "Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες... και την Ακρόπολη, κι αυτήν!", απαντούσε ο άλλος. "Αυτό το καλοκαίρι, εμείς οι Γερμανοί έχουμε μία ιστορική ευκαιρία: να μην συμπεριφερθούμε σαν μ....ες για μία φορά", κατέληγε το βίντεο, που αναρτήθηκε στο YouTube και συγκέντρωσε πάνω ένα εκατομμύριο "χτυπήματα".

Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια, δημοσκόπηση του BBC αναδείκνυε τη Γερμανία πλέον δημοφιλή χώρα του κόσμου (59% των ερωτηθέντων) , με μία θετική εικόνα που συνδύαζε την οικονομική επιτυχία, την κοινωνική συνειδητοποίηση και τη διπλωματία.

Όμως, κατά την άποψη του Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, η ελληνική κρίση πυροδότησε τον εθνικισμό και η κ. Μέρκελ δεν κατόρθωσε να πείσει τους Γερμανούς να δουν πιο μακριά από το πορτοφόλι τους.

Η συντηρητική καγκελάριος, η οποία τον Νοέμβριο θα γιορτάσει δέκα χρόνια στην εξουσία και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 70% των Γερμανών, "δεν επιχειρηματολόγησε, ούτε συμπεριφέρθηκε σαν πολιτικός, αλλά σαν λογιστής", σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ.

"Σπαταλήσαμε τεράστιο κεφάλαιο συμπάθειας σε έναν επικοινωνιακό όλεθρο", εκτιμά η Κοστάντσε Στέλτσενμύλερ, γερμανίδα αναλύτρια του Brookings Institution της Ουάσινγκτον. Η γερμανική γραμμή δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης και η Γερμανία θα είχε καλύτερη εικόνα εάν είχε αναγνωρίσει ότι "οι απλοί Έλληνες έχουν πραγματικά υποφέρει περισσότερο από άλλους την Ευρώπη".

"Εάν κάποιος είχε επικοινωνήσει τη γερμανική θέση με επαγγελματισμό, δεν θα είχαμε αυτήν την τόσο δυσάρεστη εικόνα", έγραψε στο Twitter ο Νιλς Μίνκμαρ, γερμανός ιστορικός και δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την Στέλτσενμύλερ, οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών προκάλεσαν σημαντικές ζημίες, κυρίως στην εικόνα της "άκακης μεγάλης δύναμης" που προσπαθούσε να οικοδομήσει η Γερμανία. Στις "απίστευτα δυσάρεστες" συνομιλίες αυτές, η Άγγελα Μέρκελ προτίμησε να απευθυνθεί στην δική της πλειοψηφία, απευθύνοντας στην υπόλοιπη Ευρώπη τελεσίγραφο "take it or leave it". Αλλά ακόμη και με μία περισσότερο επιδέξια διπλωματία, λέει η αναλύτρια, το ίδιο το "στάτους" της Γερμανίας αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη σε μομφές. "Αυτό είναι το τίμημα της ισχύος", λέει.

  • Πηγή: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου