Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ξεχωριστές Πρωτομαγιές στην Ελλάδα...


Η πρώτη ματωμένη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα ήταν αυτή του 1924. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά και πραγματοποιήθηκε παρά ταπαγόρευση της κυβέρνησης Παπαναστασίου. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο εργάτης Σωτήρης Παρασκευαΐδης και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.
 
Ημερομηνία-σταθμός η Πρωτομαγιά του 1944, όταν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, τα γερμανικά πολυβόλα γαζώνουν 200 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστές ως αντίποινα για τη δολοφονία στους Μολάους Λακωνίας ενός Γερμανού αξιωματικού και τριών συνοδών του.
 
Μάης του 1936. Οι καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε μία από αυτές χτυπιέται βάναυσα και πέφτει νεκρός ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Η εικόνα της μάνας που σπαράζει πάνω από το άψυχο κορμί του συγκλονίζει και εμπνέει στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο τον Επιτάφιο, που γράφεται μέσα σε μία νύχτα και δημοσιεύεται την επόμενη μέρα στο "Ριζοσπάστη" της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου