Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Οι ταινίες της εβδομάδας : Το άλλο «Truman show»




Ισπανική κομεντί βραβευμένη με 5 Goya (Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ και β΄ ανδρικού ρόλου). O Τζούλιαν θα δεχτεί μια απρόσμενη επίσκεψη από τον φίλο του Τομάς που ζει στον Καναδά. Οι δυο τους θέλοντας να θυμηθούν τα παλιά θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές . Πρωταγωνιστεί ο Ρικάρντο Νταρίν

Η ισπανική ταινία «Truman», που κοιτάζει την απώλεια με χαμόγελο, είναι εκείνη που ξεχωρίζει ανάμεσα στις έξι νέες που από την Πέμπτη 9 Ιουνίου ανοίγουν στις αίθουσες

Για δεύτερη εβδομάδα μετά την «Ελιά» (που έκανε επιτυχία στις αίθουσες) μια άλλη ισπανική ταινία κλέβει την παράσταση. Το «Truman» (Ισπανία / Αργεντινή, 2015) του Σεσκ Γκάι είναι μια «ελαφριά» και πολύ γλυκιά ταινία με βαρύ θέμα γιατί αντιμετωπίζει τον θάνατο από ανίατη ασθένεια πολύ διαφορετικά απ' ό,τι συνήθως βλέπουμε να  αντιμετωπίζεται στο σινεμά. Ο θάνατος παραμονεύει στην πόρτα του καρκινοπαθούς ηθοποιού Τζούλιαν (Ρικάρντο Νταρίν), εκείνος όμως έχει πλέον κατασταλάξει και δεν φοβάται. Το μόνο που πραγματικά θέλει είναι να τελειώνει με τις εκκρεμότητες της ζωής του. Ανάμεσά τους η ίδια του η κηδεία, ο γιος του, φοιτητής στο Αμστερνταμ, αλλά και ο σκύλος του, ο Τρούμαν. 

Ο Τζούλιαν, με άλλα λόγια, θέλει να κάνει ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν του και σε αυτό θα βρει τον τέλειο «συνεπιβάτη» στο πρόσωπο ενός φίλου του (Χαβιέρ Καμάρα) που τον επισκέπτεται ύστερα από πολλά χρόνια. Ηπιων τόνων ταινία, κινούμενη σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς, χωρίς άγχος, χωρίς πίεση. 

Σκηνές που σε κάνουν να σπαράξεις (ο αποχαιρετισμός του γιου) αλλά και να χαμογελάσεις (η διαπραγμάτευση για το φέρετρο με τον υπεύθυνο που υποδύεται ο Χαβιέρ Γκουτιέρεζ, ο οποίος στην «Ελιά» παίζει τον θείο). Ακόμη και η σκηνή με τον γιατρό σε κερδίζει με την ειλικρίνειά της σε αυτή την τρυφερή αλλά όχι μελό, χιουμοριστική αλλά όχι γκροτέσκα ταινία, μια πραγματική απόλαυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου