Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

«Πύρινο» θερινό ηλιοστάσιο μαζί με πανσέληνο για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια

Η Ελλάδα «ψήνεται» από τον καύσωνα των τελευταίων δύο ημερών, αλλά από αστρονομικής άποψης το καλοκαίρι δεν έχει μπει ακόμα για τα καλά.

Αυτό θα γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 01:34 της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο. Φέτος το ηλιοστάσιο θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο -στις 02:02 την Τρίτη 21 Ιουνίου- γεγονός που έχει να συμβεί εδώ και περίπου 70 χρόνια.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Από χθες Κυριακή, οι μέρες άρχισαν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.



Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο

Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.

H παράσταση περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου στο να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος.

Την κάθε παράσταση θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.

Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30, με είσοδο ελεύθερη, ενώ τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από τις 19:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, την οποία για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Δήμου Καλλιθέας.

Φέτος, για πρώτη φορά, στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Επίσης τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης θα υποδεχθούν το κοινό και -καιρού επιτρέποντος- θα παρουσιάζουν τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυκτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου. Η παρατήρηση θα γίνει κατά τις ώρες 21:00 έως 24:00, με ελεύθερη είσοδο.

  • Πηγή: http://www.athensvoice.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου