Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Μαθαίνοντας ρητορική από τον Αδωνι

Είχα μεγάλη απορία τι είναι αυτά τα «Σεμινάρια ρητορικής» που κάνει ο Aδωνις Γεωργιάδης και ποιον μπορεί να ενδιαφέρουν. Oταν έμαθα ότι διοργανώνει ένα στη Θεσσαλονίκη, δεν έχασα την ευκαιρία να πάω για να μάθω.

Στην αίθουσα «Μαρία Κάλλας 1» του art hotel «Les Lazaristes» της Θεσσαλονίκης, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 35 άτομα προκειμένου να το παρακολουθήσουν. Ο νεότερος ήταν λίγο πάνω από 25 ετών, ο μεγαλύτερος πάνω από 60, αλλά οι περισσότεροι ήταν ανάμεσα στα 35-50. Λίγες οι γυναίκες, μόλις τέσσερις. Σχεδόν όλοι με σπουδές, αρκετοί γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, καθηγητές, κάποιος ήρθε από τον Βόλο, άλλος από τη Λάρισα κι η μεγάλη έκπληξη ήταν ένας κάτοικος Λονδίνου που ήρθε στη Θεσσαλονίκη ειδικά για το σεμινάριο!

Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι γνώριζα ήδη αρκετούς από τους συμμετέχοντες (τους υπόλοιπους τους γνώρισα εκεί). Η δεύτερη έκπληξη ήταν ότι δεν επρόκειτο αποκλειστικά για παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ούτε για αυτοπροσδιοριζόμενους ως «Δεξιούς». Η επόμενη ήταν ότι η συζήτηση στο σεμινάριο δεν κινήθηκε καθόλου σχεδόν γύρω από την πολιτική, αλλά στάθηκε αποκλειστικά στο σκοπό του: πώς να βελτιώσει κάποιος την παρουσία του όταν πρέπει να μιλήσει σε ακροατήριο. Οτιδήποτε σχετικό με τη Βουλή, την κυβέρνηση και τη σύγχρονη πολιτική σκηνή ακούστηκε στο σεμινάριο, χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο ως παράδειγμα.

Γιατί κάποιος πολυάσχολος να θυσιάσει το σαββατόβραδο και ολόκληρο το πρωινό της Κυριακής για να ακούσει τον Αδωνι Γεωργιάδη να παραδίδει σεμινάριο ρητορικής; «Εχει ενδιαφέρον», «θέλω να βελτιωθώ», «με ενδιαφέρει να γίνομαι καλύτερος», «ανάλογα σεμινάρια έχουν πολύ πιο υψηλό κόστος», «άκουσα γι αυτό και μου φάνηκε καλό» ήταν μερικές από τις απαντήσεις. Το Σάββατο, το σεμινάριο άρχισε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και τελείωσε στις 10.30 μ.μ., ενώ την Κυριακή άρχισε στις 10.30 π.μ. και τελείωσε στις 2.30 μ.μ.. Το κόστος ήταν 100 ευρώ ανά άτομο.

Το σαββατιάτικο ήταν one Adonis show. Aρχισε εξηγώντας τη σημασία της ρητορικής στην Αρχαία Ελλάδα, τον ρόλο των ρητόρων, την επίδρασή τους στους πολίτες ενώ δεν έλειψαν οι ενδιαφέρουσες και γλαφυρές ιστορίες, όπως εκείνη της εταίρας Φρύνης και του ρήτορα Υπερείδη ή του ρήτορα Κόρακα από τις Συρακούσες. «Λες και ήσουν εκεί και τα έβλεπες», όπως είπε κάποιος. Μίλησε για την αξία του συναισθήματος και την υπεροχή του έναντι του «στεγνού» επιχειρήματος και στη συνέχεια ζήτησε από το κοινό να συμμετέχει σε ντιμπέιτ. Το πρώτο θέμα ήταν «ευρώ – δραχμή». Οι συμμετέχοντες ανέπτυσσαν τα επιχειρήματά τους κι οι υπόλοιποι ψήφιζαν την παρουσία που τους κέρδισε. Κάποιος από το κοινό πρότεινε για επόμενο θέμα το «ΚΑΣ εναντίον Gucci», κάτι που άρεσε και στον κ. Γεωργιάδη όσο και στους υπόλοιπους.

«Είναι η δουλειά μου. Από αυτό ζω την οικογένειά μου», εξήγησε ο Aδωνις Γεωργιάδης στο Protagon. Του αρέσει, όμως, κιόλας, αυτό είναι προφανέστατο. Το κάνει με ένα αξιοζήλευτο κέφι, από την αρχή που μιλά για το Δημοσθένη και τον Αριστοτέλη, μέχρι να βγει και η τελευταία selfie. Κι η Ευγενία το ίδιο. Από την ώρα που καλωσορίζει τον κόσμο, ως τη στιγμή που βγάζει εντελώς ακομπλεξάριστα τις ψηλοτάκουνες γόβες κι ανεβαίνει σε μια καρέκλα για να βγάλει την «οικογενειακή φωτογραφία».

  • Από την Χριστίνα Ταχιάου και το http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου