Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ένα εκατομμύριο ραβασάκια προκαλούν ασφαλιστικό σοκ σε επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους

Αναρτήθηκαν στο σάιτ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) 1.030.000 «ραβασάκια» με τις νέες εισφορές που υπολογίζονται στο καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015.
Τα ειδοποιητήρια αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (έχουν όλα ενταχθεί στον ΕΦΚΑ) που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα.
Τα υπόλοιπα θα ανέβουν σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις, καθώς κατά το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Σύμφωνα με  υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ τα λάθη διορθώνονται και σύντομα τα ειδοποιητήρια στους υπόλοιπους περίπου 500.000 ασφαλισμένους θα αναρτηθούν επίσης στο www.efka.gov.gr.

Ο συμψηφισμός και τα... τέρατα
Μάλιστα, στελέχη του νέου υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης επισημαίνουν στην «Κ» ότι όποια  διαφορά προκύψει, θα διορθωθεί στα ειδοποιητήρια των επόμενων μηνών, και σίγουρα με την τελική εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος του 2017. Άλλωστε, στα μέσα του 2017, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2016, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο συμψηφισμός. Ο οποίος ενδέχεται να βγάλει «τέρατα». Και αυτό γιατί   υπάρχουν επαγγελματίες που είχαν πολύ υψηλότερα εισοδήματα το 2015 με αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο να παρακρατηθούν σημαντικά ποσά που θα συμψηφιστούν με τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου και συνεπώς θα υπάρξει σημαντική υστέρηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ στο τέλος του έτους. Υπάρχουν δε, και επαγγελματίες με σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα το 2015, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλές εισφορές το πρώτο διάστημα και υπέρμετρη αύξηση στο τέλος του χρόνου, με σοβαρό ενδεχόμενο να μην μπορούν να πληρωθούν.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ που μίλησε η «Κ», πάνω από το 90% των ειδοποιητηρίων που αφορούν αγρότες προβλέπουν τις κατώτατες εισφορές. Αντίστοιχα, το ποσοστό με χαμηλές εισφορές για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ είναι – πάντα σύμφωνα με το ταμείο – κοντά στο 80%. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί στο πρώτο κύμα ειδοποιητηρίων δεν υπάρχουν οι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που καλούνται να πληρώσουν εισφορές με υπερβολική επιβάρυνση, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη απασχόληση (μισθωτοί με μπλοκάκια) που είναι και τα μεγαλύτερη θύματα των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, κυρίως οι νέοι, με ασφάλιση για πρώτη φορά μετά το 1992, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με πολλαπλά εισοδήματα από διαφορετικές δραστηριότητες είτε έχουν έναν, είτε δύο, είτε πολύ περισσότερους εργοδότες. Για αυτούς τα…ραβασάκια θα ανεβαίνουν σταδιακά.
Πάντως, η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ως δίκαιο το νέο σύστημα εισφορών, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι επιβαρύνσεις δεν θα λείψουν.
Όσο για τα ειδοποιητήρια, στο υπουργείο Εργασίας ακόμη περιμένουν τους φακέλους για να ξεκινήσει η αποστολή τους!

  • Από το http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου