Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Θύελλα αντιδράσεων από δήμους και περιφέρειες για τα αποθεματικά τους. Κακή η επιλογή της κυβέρνησης

Την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για "πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση" κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προαναγγέλλοντας παράλληλα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι "η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργού αδιέξοδα, που δύσκολα θα ξεπεραστούν" και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι "η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος".

"Ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον ως θεσμός δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω «το μερίδιο της στο λογαριασμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν στα πλεονάσματα των Δήμων κι όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική κυβέρνηση.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κ.Ε.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων κι εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις" τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας: "Θα προσφύγουμε άμεσα στο ΣτΕ για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης".

Στο ΣτΕ θα προσφύγει και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας:

"Με τη σημερινή της απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντας την Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών».

Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας".

"Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, ζήτησα και έλαβα σήμερα σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια εξέδωσα απόφαση, με την οποία η Περιφέρειά μας προσφεύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης. Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή".

Παράλληλα, μετά την απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα διεκόπη για σήμερα στις 5 το απόγευμα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Αθήνας.

Για "αντισυνταγματική πράξη" έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Πλεύρης ζητώντας παράλληλα από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο "δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχρεώνει την τοπική αυτοδιοίκηση να δίνει τα ταμειακά διαθέσιμα". Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι "το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει αυτή την ενέργεια", ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου της Αθήνας, Λευτέρης Καστανάκης ζήτησε να "διασφαλιστούν οι μισθοί και οι προμηθευτές".

"Η κεντρική κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο έργο και δεν μπορεί να παρέμβει στα οικονομικά του δήμου" σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Φώτης Προβατάς, ζητώντας "να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση".

"Τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε είναι για τη μισθοδοσία και τους προμηθευτές" δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπρούλιας.

Σήμερα συγκαλείται έκτακτο Δ. Σ. της ΚΕΔΕ στο οποίο θα προσκληθούν όλοι οι Πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ανοικτή Πόλη» μειοψήφησε.

  • Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου