Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Πώς να είστε χαρούμενοι, όταν όλα πάνε στραβά...

Όταν όλα πάνε καλά, είναι πολύ ευκολότερο να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι. Η θετική σκέψη και η αισιοδοξία είναι, όμως, ακόμα πιο σημαντικές, όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο θα θέλαμε ή όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες.

Τον τελευταίο καιρό, ακούγονται παντού γύρω μας αρνητικά νέα, στις ειδήσεις, στις εφημερίδες, στις συζητήσεις με τους άλλους. Η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη με αρνητικότητα, φόβο για το μέλλον, θυμό για την κατάσταση της χώρας και δυσπιστία. Κάποιοι έχουν ίσως χάσει τη δουλειά τους, κάποιοι έχουν δεχτεί σημαντική μείωση στο μισθό τους, με αποτέλεσμα να βρίσκουν όλο και πιο δύκολο ν'αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να συσσωρεύουν όλο και περισσότερο χρέος, γεγονός που αυξάνει το άγχος για το μέλλον.

Γράφει η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc Σύμβουλος Ψυχολόγος (www.happymind.gr)

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, είναι φυσικό να βιώνουμε απογοήτευση. Είναι, όμως, σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσο και δικαιολογημένα να είναι αυτά τα συναισθήματα, είναι σχεδόν απίθανο να μας βοηθήσουν να παλέψουμε ή να επιβιώσουμε την κρίση. Όσο πιο απογοητευμένοι αισθανόμαστε, τόσο περισσότερο ο ψυχικός μας κόσμος θα εξουθενώνεται, τόσο περισσότερο θα χάνουμε τις ελπίδες μας και ίσως να αρχίσουμε να παραιτούμαστε.

Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο σας στο βουνό για ώρες και χάνεστε σε μία περιοχή έρημη και αφιλόξενη. Τι θα κάνατε; Θα σταματούσατε και θα σκεφτόσασταν ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξαναβρείτε το δρόμο σας; Πώς θα σας βοηθούσε αυτή η σκέψη; Εάν αντίθετα μιλούσατε στον εαυτό σας ενθαρρυντικά και παρακινητικά, εάν σκεφτόσαστε πως δε θα παραμείνετε για πάντα χαμένοι στο βουνό κι αν πιστεύατε ότι μπορείτε να βρείτε το δρόμο της επιστροφής, σίγουρα θα είχατε περισσότερο κουράγιο για να συνεχίσετε το ψάξιμο.

Παρομοίως, εάν βρίσκεστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, σκέψεις του τύπου «είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση» ή «δεν υπάρχει φως στο τούνελ», δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να βγάλετε χρήματα και, κατά συνέπεια, να λύσετε το πρόβλημα σας. Το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτές οι σκέψεις είναι να επιτείνουν την απογοήτευση και το άγχος που μπορεί να νιώθετε.

Βέβαια, συχνά ακόμα κι αν έχουμε επίγνωση του πως οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να μας επηρεάζουν, είναι δύσκολο να περάσουμε στην πράξη και να αλλάξουμε σε μία πιο αισιόδοξη και θετική προσέγγιση. Όπως πάντα, η θεωρία είναι πιο εύκολη από την πράξη. Πώς είναι δυνατόν να πετάξουμε από πάνω μας αυτόν το χιτώνα της αρνητικότητας και να γίνουμε πραγματικά αισιόδοξοι;

Α) Πρώτα απ'όλα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η αρνητική σκέψη δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για διάφορες καταστάσεις, γιατί ενδόμυχα πιστεύουν ότι η ανησυχία τους μπορεί να τους οδηγήσει σε λύσεις.

Πιστεύουν ότι είναι παράλογο να είναι αισιόδοξοι, όταν τα πάντα γύρω τους ενθαρρύνουν για το αντίθετο. Τι σημαίνει, όμως, αισιοδοξία? Δεν είναι το να πιστεύει κανείς ότι οι δύσκολες καταστάσεις είναι αναστρέψιμες; «Δεν υπάρχει τίποτα πιο μόνιμο από την αλλαγή», υποστηρίζει ένα γνωστό ρητό και η φράση αυτή εμπεριέχει όχι μόνο σοφία, αλλά και τη θετική σκέψη ότι όλα ανατρέπονται. Η χρησιμότητα της θετικής σκέψης, λοιπόν, σε δύσκολες καταστάσεις είναι ότι μας κρατάει δυνατούς, για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.

  • Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου