Το toxaroupi.com δίνει δύο συνταγές για σπιτική, υγιεινή και πεντανόστιμη μερέντα με χαρούπι.
Συνταγή Α:
1/2 κούπα ταχίνι
2 κ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο (ή φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
4 κ.σούπας μέλι διαλυμένο σε 1/3 κούπας χλιαρό νερό
3-4 κ.σούπας χαρουπάλευρο
80γρ. αλεσμένα καβουρδισμένα φουντούκια (καβουρδίστε τα στο φούρνο ή στο τηγάνι, αφαιρέστε τα φλούδια & αλέστε τα)
Πώς το φτιάχνουμε:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Αν το μίγμα μας είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε σίγα σιγά λίγο ακόμα νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να φτάσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Αν το παρακάναμε με το νερό και είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα χαρουπάλευρο.
Tip: Αν θέλουμε να πετύχουμε απολύτως λεία υφή θα χρειαστούμε ένα σούπερ μπλέντερ, επαγγελματικού τύπου. Με το μούλτι δυστυχώς δεν το έχω πετύχει ποτέ – θα είναι λίγο πιο.. τραγανή! Επίσης διαλέξτε ένα μέλι απαλό, όχι θυμαρίσιο αν δεν θέλετε να νιώθετε έντονα τη γέυση του μελιού. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ταχίνι με άλλο βούτυρο ξηρών καρπών και το μέλι με maple syrup, πετιμέζι ή και χαρουπόμελο. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.
Συνταγή Β:
1/2 κούπα αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο (θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών)
2 μεγάλες κ. σούπας λάδι καρύδας
2-3 κ. σούπας μέλι ή maple syrup
4 κ.σούπας χαρουπάλευρο
1/2 λοβός βανίλιας (τα σποράκια του)
μια πρέζα αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε:
Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε το αμυγδαλοβούτυρο και το λάδι καρύδας να ανακατευτούν καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί ώσπου να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.
Συνταγή Α:
1/2 κούπα ταχίνι
2 κ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο (ή φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
4 κ.σούπας μέλι διαλυμένο σε 1/3 κούπας χλιαρό νερό
3-4 κ.σούπας χαρουπάλευρο
80γρ. αλεσμένα καβουρδισμένα φουντούκια (καβουρδίστε τα στο φούρνο ή στο τηγάνι, αφαιρέστε τα φλούδια & αλέστε τα)
Πώς το φτιάχνουμε:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Αν το μίγμα μας είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε σίγα σιγά λίγο ακόμα νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να φτάσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Αν το παρακάναμε με το νερό και είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα χαρουπάλευρο.
Tip: Αν θέλουμε να πετύχουμε απολύτως λεία υφή θα χρειαστούμε ένα σούπερ μπλέντερ, επαγγελματικού τύπου. Με το μούλτι δυστυχώς δεν το έχω πετύχει ποτέ – θα είναι λίγο πιο.. τραγανή! Επίσης διαλέξτε ένα μέλι απαλό, όχι θυμαρίσιο αν δεν θέλετε να νιώθετε έντονα τη γέυση του μελιού. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ταχίνι με άλλο βούτυρο ξηρών καρπών και το μέλι με maple syrup, πετιμέζι ή και χαρουπόμελο. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.
Συνταγή Β:
1/2 κούπα αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο (θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών)
2 μεγάλες κ. σούπας λάδι καρύδας
2-3 κ. σούπας μέλι ή maple syrup
4 κ.σούπας χαρουπάλευρο
1/2 λοβός βανίλιας (τα σποράκια του)
μια πρέζα αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε:
Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε το αμυγδαλοβούτυρο και το λάδι καρύδας να ανακατευτούν καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί ώσπου να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου