Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Αντηλιακά, καπέλα και γυαλιά Και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να χαιρόμαστε τον ήλιο όλο το χρόνο

Όλοι γνωρίζουμε πως ο ήλιος είναι όχι μόνο πηγή ζωής  αλλά και μεγάλης ευχαρίστησης, τόσο το καλοκαίρι που τον απολαμβάνουμε στις παραλίες, όσο και το χειμώνα που τον αναζητούμε στα πολύ μεγάλα κρύα. Αυτό όμως που οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε είναι ότι ο ήλιος από πολύ καλός φίλος μπορεί εύκολα να γίνει μεγάλος εχθρός, αν δεν προσέξουμε τις βλαβερές συνέπειες που έχει η έκθεσή μας σε αυτόν, χωρίς τη σωστή προστασία.

Ρούχα, καπέλα, γυαλιά ηλίου και αντηλιακά είναι οι σύμμαχοί μας για αποτελεσματική προφύλαξη, ειδικά στη χώρα μας που επικρατεί ηλιοφάνεια σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γι αυτό και εμείς συμβουλευτήκαμε έναν ειδικό και τον ρωτήσαμε όλα αυτά που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε για να χαιρόμαστε τα οφέλη του ήλιου. 


— Ποιες είναι οι βασικές αρχές της αντηλιακής προστασίας;

Ανάλογα με την αντανάκλαση του φωτός, το είδος της έκθεσης –αν δηλαδή είμαστε στο βουνό, στην παραλία ή στη θάλασσα- απαιτεί και τη μεγιστοποίηση της προστασίας. Φυσικά όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και καίγονται πιο εύκολα στον ήλιο, πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί!

Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε πάντα πως απαιτείται ακόμα περισσότερη προσοχή μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα. Είναι πολύ σημαντικό τα αντηλιακά να εφαρμόζονται κάθε δύο ώρες και σε επαρκείς ποσότητες.   


— Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς σας όταν διαλέγουν αντηλιακά;

Για αρχή να πούμε πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα επιλογών. Οι ετικέτες των συσκευασιών έχουν πλέον απλοποιηθεί και αναφέρουν τέσσερις κατηγορίες: χαμηλή, μέτρια, υψηλή και πολύ υψηλή. Προτείνω μόνο τις δύο τελευταίες κατηγορίες, δηλαδή υψηλή και πολύ υψηλή. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα ευρέος φάσματος που καλύπτουν όχι μόνο τις ακτίνες UVB (που ευθύνονται για το κάψιμο), αλλά και τις ακτίνες UVA (που επιταχύνουν τη γήρανση). Τέλος, πρέπει να επιλέξουμε τη γαληνική μορφή (όπως κρέμα, υγρή κρέμα, gel κ.ά.) που είναι κατάλληλη για τα σημεία που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά και τις απαιτήσεις του καθενός από μας.   


— Ποια πιστεύετε πως είναι τα χαρακτηριστικά μιας καλής φωτοπροστασίας;

Πρώτον, η αποτελεσματικότητά της. Σχετικά με τα ρούχα, πρέπει να επιλέγετε σφιχτά υφασμένες ίνες και υφάσματα με σκούρα χρώματα. Σχετικά με τα αντηλιακά, προτιμήστε υψηλή και πολύ υψηλή προστασία και εφαρμόστε τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στα γυαλιά σας πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη CE και να είναι κατηγορίας 3 και 4. Άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων αντηλιακής προστασίας είναι η καλή ανοχή τους, η φωτοσταθερότητα, η αντοχή στο νερό αλλά και τον ιδρώτα. Για να σιγουρευτούμε ότι τα χρησιμοποιούμε σωστά, τα προϊόντα πρέπει να είναι ευχάριστα και πρακτικά.

  • Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου