Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η καταιγίδα των φόρων απειλεί να... γκρεμίσει το Taxis. Απίστευτη ελαφρότητα της υπερφορολόγησης

Τις αντοχές των φορολογουμένων αλλά και του… Taxis δοκιμάζει το υπ. Οικονομικών. τα σενάρια για παρατάσεις στις προθεσμίες.


Τις αντοχές των φορολογουμένων αλλά και του… Taxis δοκιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν γίνει περισσότερα από… οκτώ εκατομμύρια συναλλαγές και αντίστοιχες πληρωμές με τον προβληματισμό για το αν θα αντέξουν τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και οι …τσέπες των φορολογουμένων να μεγαλώνει.



6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Ο όγκος των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ τρομάζει από μόνος του καθώς πρέπει να εκτυπωθούν και να πληρωθούν περίπου 6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά (σ.σ οι πληρωμές αυξήθηκαν μάλιστα σε σχέση με πέρυσι μετά την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να περάσει νόμο ώστε να μην απαλλαγούν από τον φόρο ούτε καν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν… 2 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ του 3ου τριμήνου από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες, τα αναδρομικά από 300.000 αγρότες, (σ.σ πηγάζουν από την αναδρομική αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου), ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και η δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.



Το νέο χαράτσι

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζουν ένα ακόμη «χαράτσι»: την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του 2014. Περισσότερες από 120.000 εταιρείες, θα συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, θα πρέπει να καταβάλουν και το «καπέλο» που προκύπτει από την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 80% που ήταν μέχρι τώρα, στο 100%.

Το ζητούμενο βέβαια για το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι το αν θα ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι αλλά το αν θα εισπραχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Μόνο η δόση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να αποδώσει περίπου 600 εκατ. ευρώ ενώ 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να αποφέρει η δήλωση του ΦΠΑ (σ.σ είναι η πρώτη δήλωση που περιλαμβάνει τους αυξημένους συντελεστές ενώ ακόμη και το έντυπο είναι καινούργιο). Περί τα 80 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβάλλουν οι οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ 60 εκατ. ευρώ θα είναι και η πρώτη δόση από την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις.



«Συγκεντρωτικές καταστάσεις» για ελεύθερους επαγγελματίες

Σαν να μην έφτανε η καταιγίδα των ειδοποιητηρίων, ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες πρέπει να υποβάλλουν μέχρι το τέλος του μήνα και τις λεγόμενες «συγκεντρωτικές καταστάσεις» στις οποίες θα αποτυπώνονται όλες οι συναλλαγές του 2014 από το 1ο ευρώ. Η απαίτηση να αποτυπώνονται ακόμη και οι μικροσυναλλαγές του επιχειρηματικού κόσμου και μάλιστα να ταυτίζονται ηλεκτρονικά (σ.σ δηλαδή το τιμολόγιο του εκδότη και του λήπτη να διασταυρώνονται μέσω Taxis) έχει προκαλέσει χάος. Η προθεσμία και γι’ αυτή την υποχρέωση λήγει στο τέλος του μήνα.



Σενάρια για παρατάσεις

Μπροστά στο ενδεχόμενο να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα τόσο με τη λειτουργία του Taxis όσο και με την είσπραξη των φόρων, η Καραγιώργη Σερβίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια.

Ήδη, για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φαίνεται να έχει αποφασιστεί η παράταση κατά τουλάχιστον έναν μήνα (σ.σ παράταση για το μακρινό 2016 θα υπάρξει και για τις συναλλαγές του 2015). Επίσης, μελετάται παράταση για την πληρωμή της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Αν η βεβαίωση του φόρου γίνει μέχρι το τέλος του μήνα (κάτι που δεν είναι δεδομένο αυτή τη στιγμή) θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η πληρωμή της 1ης δόσης να γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Στους διαδρόμους της Καραγιώργη Σερβίας έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο η παράταση στην πληρωμή να ισχύσει και για τον ΕΝΦΙΑ με το σκεπτικό ότι άργησαν πολύ να δημοσιευτούν στο Taxis τα 6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.

  • Πηγή: http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου