Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το χρέος θέλει στο Eurogroup η Αθήνα. Υπεραισιοδοξία; Θα δείξει

Σε μία συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, η οποία θα περιλαμβάνει και την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προσβλέπει η ελληνική πλευρά στο σημερινό Eurogroup, με τις μέχρι τώρα δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να προαναγγέλλουν μία μακράς διάρκειας συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Της συνεδρίασης του Eurogroup θα προηγηθεί μία έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα από τη Βουλή, και θα γίνει η τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο για τα ζητήματα που αφορούν στο χρέος.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν, με στόχο μία συμφωνία που πέρα από την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα περιλαμβάνει την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών και τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.

Αν και η συμφωνία αυτή δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς οι διαφορές μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ αναφορικά με το ζήτημα του χρέους παραμένουν, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφραζαν τις τελευταίες μέρες αισιοδοξία ότι στο Eurogroup θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία, αλλά ακόμα κι αν αυτό δε συμβεί, τότε η συμφωνία θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα επικυρωθεί από ένα έκτακτο Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται "πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία" για το ελληνικό χρέος, εκτίμησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, την παραμονή του αυριανού Eurogroup.

Μιλώντας στο δίκτυο France Inter, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα «αύριο (Δευτέρα) να μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, τα μέτρα ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το ελληνικό χρέος».

Πάντως, όπως διευκρίνισε, «όταν λέω αύριο εννοώ ότι ελπίζω να είναι αύριο, αν δεν είναι αύριο, θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων».

Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. «Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».

Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών, εμφανίστηκε αισιόδοξος με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι μετά τη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Ο υπουργός δεν άφησε περιθώρια ότι μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία, και μάλιστα τόνισε ότι μετά την σύνοδο του Eurogroup η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), έτσι ώστε να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές

Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.

Επικαλούμενος τον Μαρξ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι οι «άνθρωποι καθορίζουν την πορεία τους, αλλά όχι κάτω από συνθήκες που διαλέγουν οι ίδιοι. Και εδώ και δύο χρόνια, υπό δυσμενείς συνθήκες δίνουμε μία πολύ-επίπεδη μάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας».

«Οφείλουμε ως ευρωπαϊκή Αριστερά και να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, και να εξαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες, και να δημιουργήσουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος, και να μπει επιτέλους η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος».

Στη συνέχεια ο υπουργός διαμήνυσε ότι «άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει» και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλάζει σελίδα. Το αναγνωρίζουν για πρώτη φορά τόσο καθαρά και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής στην Έκθεσή τους, που μεταξύ άλλων αναφέρουν το εξής:

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν τη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη».

  • Από το ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου